Знаете ли какво е кандида?

Ако сте преживявали силния дискомфорт от гъбичните инфекции, знаете колко упорити могат да бъдат те. И макар да сте третирали симптомите, сред които вагиналния сърбеж, с редица кремове, е малко вероятно да сте достигнали до корена на проблема.

Най-разпространения вид гъбична инфекция е кандидата, причинявана от гъбичките Candida albicans. Освен ако не атакувате кандидата директно, гъбичната инфекция ще се завръща отново и отново.

Как да разбера дали имам кандида?

Макар гъбичките кандида да живеят обикновено в чревния тракт и кожата, прекомерният им растеж може да причини редица неприятни симптоми в устата, влагалището, кожата и лигавиците. Гъбичните инфекции със сигурност са последица от този свръхрастеж, но далеч не са единствената. Ако имунната ви система е отслабена, кандидата може да навлезе в кръвообращението и да достигне дори до сърцето и мозъка.

Кандидата причинява различни симптоми, но най-често срещаните са: хронична умора, промени в настроението, упорити влагалищни инфекции и инфекции на пикочните пътища, млечница, синусови инфекции, проблеми със стомашно-чревния тракт, затруднена концентрация, кожни инфекции и инфекции по ноктите, хормонален дисбаланс, силно желание за нещо сладко, понижено либидо и лош дъх.

Какво води до появата на кандида ?

Съществуват множество причини за появата на кандида, включитело богатата на захар диета, преработените въглехидрати и рафинираните зърнени храни. Всякакви храни, разпадащи се до захари в тялото са източник на кандида. Ако приемате голямо количество от тези храни е много по-вероятно гъбичките да започнат да се размножават неконтролируемо. Сред другите причинители на кандида са: употребата на широкоспектърни антибиотици, противозачатъчни таблетки, бременност, орални кортикостероиди, противоракови терапии, диабет, отслабена имунна система.

Добрата почивка и ограничаване употребата на антибиотици и стероиди ще ви помогнат да се справите с гъбичната инфекция. Ако страдате от влагалищна гъбична инфекция, заложете на памучно бельо. Употребата на вагинални пробиотици също би могла да помогне, тъй като полезните , висококачествени бактериални щамове биха могли да изтласкат гъбичките кандида и всички други вредни бактерии в системата.

Ключът към елиминирането на кандидата е да се преборите с гъбичките пряко. Най-добрият начин за това, и за подсилване на имунната система, е като промените изцяло диетата си.

3 стъпки за елиминиране на кандидата

1. Преди да започнете диета, е добре да прочистите храносмилателния си тракт. Това ще ви помогне да се отървете от излишните гъбички и да подготвите тялото си за лечение. Бихте могли да преминете само на течности или в краен случай на по-леки храни.

Първоначално започнете с изцяло течна диета. Направете си бульон от чесън, лук, целина, зеле, морска сол и вода. Отстранете зеленчуците и приемайте бульона в продължение на 1-2 дни. Бихте могли да си приготвите и домашен костен бульон, като добавите зеленчуци.

Следващите няколко дни може да продължите с течната диета или да преминете на по-леки храни. Ако предпочетете храната, трябва да се откажете напълно от захарта, плодовете, нишестето, зърнените храни и алкохола. Трябва да приемате само биозеленчуци през следващите 3-5 дни, но да избягвате картофите и морковите заради високо съдържание на нишесте. Най-добре е да консумирате зеленчуците леко задушени, но не повече от веднъж на ден. Бихте могли да си приготвите салата или листни зеленчуци с малко кокосово масло и ябълков оцет или лимонов сок. Трябва да пиете много вода.

След като сте завършили фазата с пречистването преминете на стъпка 2.

2. Подобно на пречистващата диета, трябва да се откажете от всички проблемни храни. Ако сте преминали фазата с пречистването, вече сте наясно кои са те. Трябва да продължите да избягвате захарта и преработените храни. Кандидата се храни със захар, затова е жизненоважно да ограничите приема и. Избягвайте и храни, към които сте алергични или имате непоносимост, защото те биха могли допълнително да отслабят имунната ви система, докато се опитвате да се излекувате.

Фокусирайте се върху висококачествените протеини и листните зеленчуци. Сладките картофи, лещата и зърнените храни без глутен, като киноа и просо, са допусними но само в умерени количества. Ограничете максимално консумацията на храни съдържащи нишесте.

Увеличете приема на полезните храни. За да постигнете успех трябва да се придържате към тези храни в продължение на няколко седмици или месеца, в зависимост от упоритостта на симптомите.

Полезните храни включват: ябълков оцет, ферментирали зеленчуци, зелени зеленчуци и напитки, кокосово масло, стевия, чесън, чиа и ленено семе, неподсладен сок от червени боровинки, млечни продукти с естествена закваска, подправки като куркума и канела, варени зеленчуци, биомесо, костен бульон.

3. След като инфекцията бъде елиминирана, започнете постепенно да добавяте някои от забранените храни. И на този етап трябва да избягвате храни богати на захар, консумацията на тези с ниско съдържание е позволена – например зелени ябълки. Най-добре е да въвеждате храните една по една, за да прецените коя от тях би могла да доведе до повторна поява на кандида.

Следването на тези стъпки ще ви помогне да се отървете от кандидата и симптомите на гъбичната инфекция. Но дори и след като забележите подобрение, е важно да се придържате към нисковаглехидратна диета, да ограничите употребата на антибиотици и стероиди, за да не се появят симптомите отново.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини