За климатична катастрофа предупреждават учени

Проблемът с глобалното затопляне е много по-сериозен от колкото се предполагаше и опасността от климатичните промени ще се разкрие с голяма сила през следващия един век.

За това предупреждават учени, които се занимават с измененията в климата.

Един от тях е професор Крис Филд, който подчертава, цитиран от БиБиСи, че последните проучвания в областта доказват, че рискът от сериозни промени в климата е налице.

Филд е авторът на емблематичен доклад за измененията в климата, публикуван през 2007 г.

По думите му, тези промени са на път да станат причина за мащабни щети на околната среда. Той добавя, че отделяните в атмосферата вредни емисии в периода 2000 и 2007-ма година са се увеличили изключително повече от прогнозираните.

В момента сме на прага на климат, който се променя така, както никога не сме очаквали, твърди специалистът.

Според него прогнозите, дадени през 2007, а именно, че температурите ще се покачат между 1,1 и 6,4 градуса по Целзий, са неточни и не посочват сериозността на проблема.

Професорът предупреждава, че една от основните промени в климата ще рефлектира на състоянието на тропиците. Филд е на мнение, че горите там са на път да изчезнат, обширните региони с буйна растителност, ще се превърнат в пустинни.

Той твърди още, че измененията в климата ще доведат и до увеличаване на скоростта, с която се топят полярните ледове. Поради тази причина, специалистите призовават за бързи и ефективни действия от правителствата на различните страни.

В противен случай, категоричен е Филд, ще бъде все по-трудно и почти невъзможно да реагираме на климатичните изменения.


Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини