Фестивал на дивите цветя по Еньовден събира хората в селата от Ардинското корито

От 22 до 26 юни 2017 г. в селата Смилян, Могилица, Киселчово, Сивино, Горна Арда и Арда ще се проведе поредното издание на Фестивала на дивите цветя. Програмата стартира на 22 юни в Киселчово с Ателие „Еньовденски изцеления”. Негов организатор е СНЦ „Артел 13”. На 23 юни празникът се пренася в Могилица, Арда и Смилян. От 10 до 16 часа в Могилица ще работят ателиета за боядисване на вълна с естествени багрила, направа на цветя от прежда и изработване на цветя от хартия. Всички, които искат да се занимават в тези ателиета са добре дошли в НЧ „България 1937“ – с. Могилица. От 16 часа пък в градинката в центъра на село Арда домакините от селището ще почерпят с домашни мекици, сиропи от билки и сладка. От 19.30 часа на сцената на НЧ „Проф.д-р Асен Златаров-1927” в село Смилян в празничен концерт ще изяват самодейни състави от читалището и музикални формации от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян.

В навечерието на Еньовден в село Горна Арда започват еньовденските тайнства. За поредна година те се организират от Клуб „Хоро” към НЧ „Орфееви гори-1870” – кв. Райково. На поляните над Читаковата къща млади момичета и жени ще берат билки и ще свиват еньовски китки и венци. По изгрев слънце на 24 юни започва еньовденският ритуал, в който жените ще посрещнат изгрева и ще наричат за здраве и благоденствие.

Малко по-късно същия ден на откритата сцена пред читалището в село Смилян започва V-тото издание на Фолклорния събор-надпяване и надиграване „Изворен глас”. Организатори на проявата са НЧ „Проф.д-р Асен Златаров-1927”- с. Смилян, НЧ „Орфееви гори - 1870” кв. Райково,
Сдружение „Екоорганизация - Родопи”, кметството в село Смилян и община Смолян. Съборът ще продължи от 10 до 17 часа.

На 25 юни от село Смилян тръгва ботанически и фото тур до защитената местност „Ливадите” над село Сивино, където цъфти един от балканските ендемити – родопския крем. Организатор на тура е СНЦ „Добро утре“ – с. Смилян. Тези, които предпочетат да останат в Смилян в неделния ден ще могат да се занимават в творчески ателиета за рисуване върху камък, рисунка на асфалт, както и с игрите от времето на баба и дядо. От 16 часа заедно ще могат и да четат приказки за дивите цветя. А в понеделник – 26 юни, е предвиден ботанически тур по каньона на река Есенна. Организатори са СНЦ „Добро утре“ – Смилян и КСЕТ „Мурсалица“ – Смолян.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини