Ученици от смолянската Езикова гимназия създадоха най-добрата учебна компания на България за 2017 година

„Най-добра учебна компания на България“ за 2017 година е “Noetic”, за разработката на мобилно приложение за сканиране на етикетите на хранителни продукти и идентифициране на вредните съставки. Апликацията E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ в Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на JA. Училището и екипът се включиха в програмата през есента на 2016 г., при старта на проекта на JA и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“. Уручев и изпълнителният директор на JA Милена Стойчева наградиха “Noetic” и тяхната учителка Калинка Aтанасова с купа и златни медали.

Младежите от Смолян участваха в най-големия младежки бизнес форум – „Изгряващи звезди“, организиран от JA Bulgaria. Тази година той се проведе на 1-2 юни в комплекс Камчия, разположен на 25 км. южно от Варна. Събитието се организира в партньорство с Община Варна и беше част от проявите във връзка с инициативата "Варна - европейска младежка столица" 2017.

По време на деветото издание на Младежкия стартъп форум 350 ученици и студенти от цяла България демонстрираха своите продукти и услуги, разработени през годината и представиха дейността си пред жури.

Тази година общо 41 учебни компании се бориха за приза „Най-добра учебна компания на България“. По време на форума своите бизнес разработки представиха и 25 студентски екипа от цялата страна, които участват тази година в програмата JA Startup. Те се бориха за приза „Най-добър студентски стартъп“ на JA, както и за редица награди в специални категории.

Със състезанието младежите завършват едногодишното си обучение по програмите „Учебна компания” (ученици) и „Стартъп“ (студенти). Програмата „Учебна компания“ е запазена марка на JA и е призната от Европейската комисия за най-добра практика в обучението по предприемачество.

Смолянските ученици впечатлиха журито с разработката си на мобилно приложение, което разшифрова оцветителите и консервантите на етикетите. Само след едно сканиране на етикета се появява наименованието на вредното вещество и кратък текст, който описва как то влияе върху организма. За един месец, приложението е изтеглено 1400 пъти, а учениците от компанията „Noetic” са заработили първите си 150 лв. Така заслужено младежите от Езиковата гимназия „Иван Вазов” грабнаха приза за най-добра учебна компания на годината в България. „Горди сме от това поредно високо постижение на възпитаниците на Езиковата гимназия!”, коментира за СмолянБгвести директорката Надежда Горанова.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини