Пампорово се готви за най-големия световен форум на ски учителите през 2019-та

Изображение 1 от 6

    Общи инициативи между Пловдив, като Европейска столица на културата и Конгресът на Интерски през 2019 година предложи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на участниците в Генералната Асамблея на световната организация на ски учителите. Асамблеята се проведе в Пампорово и в нея участваха представители на 23 държави.

    Пампорово беше избран за домакин на Интерски конгреса през 2019-та година в оспорвана конкуренция със световноизвестни зимни курорти. Генералната асамблея сега е подготовка за най-големия форум на професионалните ски учители, който ще се състои тук след две години.

    „Избрахме Пампорово, защото има особена атмосфера – тук хората се идентифицират със зимните спортове. Има прекрасни хотели, чудесни писти, много добри съоръжения и у нас няма никакво съмнение, че Конгресът през 2019 година ще е успешен”, посочи Ерих Мелмер – президент на Интерски Интернешънъл:

    На асамблеята участниците са обсъждали конкретни инициативи по време на Конгреса, като безплатно обучение за деца в неравностойно положение от ски учители от няколко държави в рамките на една седмица. „Това ще се доразвие като концепция и тук е много важно мястото на местната власт да се включи в това събитие. Всички страни делегати ще заделят ски учители в продължение на една седмица да обучават местни деца. Тук е много важно да има една такава социална дейност, така че деца в неравностойно положение и такива, които не могат да си позволят практикуването на тези спортове да бъдат включени в тези мероприятия”, каза Петър Янков от организационния комитет на българското домакинство.

    Заместник-министър Ирена Георгиева заяви пълната подкрепа на държавата за домакинството на международното събитие. Тя посочи, че ските комбинират движението и здравословния начин на живот с пътешествия. Пампорово и останалите ни зимни курорти доказват с развитите ски зони, че практикуването на зимен туризъм в страната ни е на световно ниво. През 2016 г. за първи път две ски зони – Пампорово и Мечи чал заработиха с единна билетна система, подчерта Ирена Георгиева. По думите й направените инвестиции са създали основата за един от най-големите комплекси за зимни спортове у нас. За Министерството на туризма развитието на планинския туризъм е приоритетна тема, по която се работи целогодишно, за да се утвърдим като зимна ски дестинация, каза още зам. – министърът на туризма. Според нея изборът на Пампорово е знаков, защото всеки, който работи тук е свързан с родното си място и спорта.  Според Георгиева, Конгресът през 2019-та година в Пампорово ще добринесе нашата страна да бъде разпознаваема като туристическа дестинация и то дестинация не просто за  зимен спорт, а за спорт и туризъм.

    Световният конгрес на ски учителите след две години ще постави акцент върху младите хора. Идеята е те да бъдат провокирани, да излязат в планината, да карат ски и да се свържат с природата.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини