Рано пропушилите младежи по-често страдат от множествена склероза

Младежите, които започват да пушат преди 17-годишна възраст увеличават риска от развитие на множествена склероза (МС), според ново проучване, публикувано на страниците на Medical News Today. Предстои то да бъде представено и по време на 61-та годишна среща на американската Академия по неврология, която ще се проведе в Сиатъл в периода от 25 април - 2 май, 2009 година.
В изследването са били включени общо 30 000 лица, 87 от които с МС.

Пациентите с МС са били разделени на три групи: непушачи, рано пропушили (преди 17-та си година) и късно пропушили (лица, запалили първата си цигара на и над 17-годишна възраст). В сравнителния анализ, уеднаквен по възраст, пол и раса са участвали 435 лица без МС. Било е установено, че рано пропушилите са 2.7 пъти по-склонни да развият МС в сравнение с непушачите. При по-късно пропушилите не е била открита подобна зависимост. Според резултатите от изследването 32% от пациентите с МС са пропушили рано, спрямо 19% от лицата без МС.

"Проучването показва, че екологичните факторите играят важна роля в развитието на множествената склероза", казва д-р Джоузеф Фликенщейн от университетската болница Johns Hopkins в Балтимор. Според него "тютюнопушенето като отключващ фактор на заболяването трябва да се избягва".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини