Църква на седем века възстановяват златоградчани, митрополит Николай благослови начинанието

Изображение 1 от 2

    Православен храм на 700 години, разкрит при разкопки от археолога проф. Николай Овчаров, беше тържествено преосветен от пловдивския митрополит Николай.

    Храмът ще носи името на Свети Патриарх Евтимий, защото се предполага, че последният български патриарх преди падането на България под османско владичество е служил именно тук.

    Средновековната църква от 13 век беше разкрита от проф. Овчаров при спасителни разкопки край село Добромирци, недалеч от Златоград. Точно тогава археологът попадна на още по-ранна църква – от 9 век и християнски некропол. Разкопките бяха подкрепени с версията, че патриарх Евтимий е бил заточен именно тук. Затова българската праволславна църква в лицето на митрополит Николай подкрепя делото на археолога.

    „Ако ние обърнем молитвен взор във духовна прослава на Свети Патриарх Евтимий, убеден съм, че сам той ще ни открие, къде се покоят неговите благодатни свети мощи, къде е неговия гроб”, каза владиката. Според него, ние, българите малко тачим собствените си светци, като Свети Евтимий Търновски и затова е похвална идеята, тази църква, която ще се възстанови да носи името на последния български патриарх от Второто българско царство.

    „Ние имаме нужда от неговата помощ, той има дръзновение пред Бога и тепърва ще ни бъде необходим, за да насърчи нас архипастирите и пастирите на светата църква, а и българските държавници към богоугоден живот, към добродетел и към изповедничество, т.е. с цената на живота си да браним вярата и нашия благочестив народ”, заяви митрополит Николай.

    Средновековната църква, осветена от митрополита, ще бъде възстановена със средства от дарители и ще се превърне в място за поклонение и културен туризъм. На освещаването присъстваха областните управители на Смолян Недялко Славов, на Кърджали - Никола Чанев и областният управител на Пловдив Здравко Димитров, както и кметът на община Златоград Мирослав Янчев и ктиторите за възстановяването на храма най-южния град, начело с Александър Митушев.

    Величка Петкова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини