Давидково отличи 50 миньори-ветерани, с пенсиите си те хранят цялото село

Изображение 1 от 3

    Над 50 пенсионери бивши миньори, родом от смолянското село Давидково, се събраха на празника „Под родното небе-със спомени и мечти“ . Кметицата на селото Севда Чолакова ги изненада с почетни значки и организирана обща снимка за спомен. Мъжете изхранват с пенсиите си цялото село, както и внуците и близките си. Бившите миньори получават тавана на пенсията у нас около 950лв и благодарение на тях десетки семейства в Давидково могат да преживяват.

    Сред ветераните от мините на празника има и герой на социалистическия труд, който поставял рекорди с добивите и пробойните , които правел навремето.

    Всички обаче са категорични, че много трудно се трупа стаж на миньри,било им е тежко и рисково, но сега не съжаляват. На шега обобщават , че сега живеят като “лондонски пенсионери“. Ако ги няма старите миньори и в магазините няма кой да пазарува, защото младите семейства масово са на гурбет, признават хората в Давидково. Някога мините са изхранвали местните,които някога наброявали около 2500 души, сега са останали около 500 чавека. Много от внуците на старите миньори следват в университетите и са студенти благодарение на дядовците си. Всеки от тях е учредил нещо като „фонд за внука-студент“, в който всеки месец директно от пенсията се привеждат по 200 лева на бъдещия висшист.

    И както си му е реда на празника на Давидково има много музика, хора и стари спомени за отминали времена. Добре,че е този селски празник, та да се съберем, да се видим ,а и младите да се запознаят, защото кръвта вода не става, а голяма част от внуците са родени в чужбина-Англия, Испания и други държави, признават с тъга възрастните родопчани от Давидково.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини