Безработен родопчанин прави мини макети на родни забележителности

    Безработен родопчанин прави макети от пръчки и майстори уникати, с които припечелва.

    Радослав Хаджиев от чепеларското село Забърдо скоро измайстори и мини прототип на Забърдовското колело, на което са се въртели за късмет много ВИП персони. То е една от атракциите на родопското село, в което са идвали много хора.  Малкото колело е последното му изобретение, поръчано от местното читалище за етнографската сбирка.

    Радо сътворил въртележката от летвички за близо два дни, с ножче издялкал на ръка и вала, който върти колелото със седалките. Младият мъж ще направи такъв и за кмета на Забърдо Валентин Черпоков, който преди 10-тина години монтира атракцията в центъра на селото. Тогава още стана ясно, че на нея младоженците ще се вричат във вярност, а въртележката ще „орисва съвместния им живота“ с късмет.

    Радо зпочнал да дялка от дърво и да "строи" с клечки още преди 20 години и вече има над 90 произведения, които са изкупени от клиенти. Първите му опити били с малки холандски къщички, защото харесвал странната им визия.

    В годините се научил да майстори от дърво почти всичко, като вече използва пвц материали, картон и фолио с различен принт, имитиращ камък, мозайка , мрамор и други естествени материали. За прозорци използва огледално матово стъкло, което вечер пропуска светлината през миниатюрните процепи.

    Радо още от дете обича да майстори всякакви постройки, макар и самоук, сега се учи да проектира със специализиран софтуер, защото мечтае да изработи макети на уникални сгради на чешката столица Прага.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини