Последните пазители на Катраница: Щастливи в старостта си – без път и телевизия

  Венета и Румен Сиракови живеят сами в Девинската махала Катраница. До там се стига само по разбит черен път и при сняг с месеци са откъснати от света. Но не се оплакват. Щастливи са. Имат си овена Гого.

  Двамата са като излезли от едни други забравени времена. Приличат на изкочили от разказ на Йовков или Елин Пелин.

  Венета и Румен Сиракови са последните жители на девинската махала Катраница. Единствената им компания са стадо овчици, за които се грижат, водени от овена-чауш Гого.

  Ей такъв брав, не мож видя вече… “, провлача с гордост на звучен гелски диалект Румен

  И очите му светват. Отдавна наоколо никой вече не можел да превърне коч в чауш. Имало си тънкости. Пък трябвало знания и умения да навъртиш рогата само с клечка и конец, така че те да се изправят право нагоре.

  Те пробваха Гела ли, в Солища ли да сторят такъв брав ама не можаха. “, отсича Румен!

  Рогата вместо право нагоре му отидоха напред“, допълва с усмивка съпругата му Венета.

  Възрастната жена не помни от кога са заедно с Румен.

  Дали минаха четирсет, четирсет и пет години“, пресмята Венета.

  И докато гали по рунтавата глава Гого казва, че от както се помни следва пътя на мъжа си. Трите им деца отдавна са напуснали Катраница. Не помни кога за последно са идвали на гости. Внуците нкога не са стъпвали при тях… нали път няма, пък и нямали условия в селската къща, за деца свикнали на всички градски условия.

  Погледа на Венета става отнесен, тъжен, вперен във върховете отсреща…

  През лятото най-вече идвали „ябанджии“ / чужди хора/

  Идват накви по-млади лятото, в събота и неделя на моабет по вилите и си вървят. Ядат, пият. печено, ракийка. То младеж тука никога нема да дойде. Върнаха земята… Кво ша да я правят тая земя младежта. Ей тъй ша си остане, никога няма да я работят… , реди Румен и почесва рошавата си коса.

  Времето за последнит пазители на Катраница е спряло. Живота им е свързан изцяло с овцете. До Широка Лъка или Девин слизат рядко. Нямат и кола. Затова ходят километри пеш… Лятото черния път, през баира не тежал. . По-трудно било на връщане, защото пълнели торби със сол, захрчица, олио  и всичко което не можели да си произведат. Това купували… Всичко друго „минавало през ръцете“ им.   Сиренце, мляко, пастърма, съзмица от овцете. От градината картофи, фасул, зеле доматки. Земята била хубава и раждала.

  То нищо ни не трябва повече… От пенсията ни остава даже, та и на децата помагаме. Те рядкож идват, оти и път нямаме. „

  До някогашното село, превърнало се с годините в махала води черен път. Ама не такъв отъпкан хубав, а само за джипове. Други не могат да са покачат до тука. “, казва Румен и пуска цветна псувня по овца дошла да търси в пазвата му лакомство. След като я пропъжда продължава мисълта си.

  Зимата като падне сняг, двамата изцяло се откъсват от света.

  Има зими ага загасне тока иде след две недели, първо пускат в селата, па после в махалата. Техниците със ски са качват до тук… Другож не може“

  Имат телевизор. Ама нали са свикнали без гюролтия, забравят да го пускат. Двамата с овцете и коча Гого… са си достатъчни. Имат за довечера масълце за качамак и повече не им трябва.

  Изстрелвам залп от въпроси: „Ако се разболеете къде и как намирате лекар? Ами зъболекар? Ами като спре тока и ви свършат свещите с какво си светите?… Как без телефон, без телевизор?…

  На всичко ми отговарят простичко.

  Оправяме се, свикнали сме. Пък то каквото има да става, ще стане … Божа работа е“


  Анелия Веселинова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
  06 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
  06 дек 2020
  Последни новини