3 °C

Последните пазители на Катраница: Щастливи в старостта си – без път и телевизия

  Венета и Румен Сиракови живеят сами в Девинската махала Катраница. До там се стига само по разбит черен път и при сняг с месеци са откъснати от света. Но не се оплакват. Щастливи са. Имат си овена Гого.

  Двамата са като излезли от едни други забравени времена. Приличат на изкочили от разказ на Йовков или Елин Пелин.

  Венета и Румен Сиракови са последните жители на девинската махала Катраница. Единствената им компания са стадо овчици, за които се грижат, водени от овена-чауш Гого.

  Ей такъв брав, не мож видя вече… “, провлача с гордост на звучен гелски диалект Румен

  И очите му светват. Отдавна наоколо никой вече не можел да превърне коч в чауш. Имало си тънкости. Пък трябвало знания и умения да навъртиш рогата само с клечка и конец, така че те да се изправят право нагоре.

  Те пробваха Гела ли, в Солища ли да сторят такъв брав ама не можаха. “, отсича Румен!

  Рогата вместо право нагоре му отидоха напред“, допълва с усмивка съпругата му Венета.

  Възрастната жена не помни от кога са заедно с Румен.

  Дали минаха четирсет, четирсет и пет години“, пресмята Венета.

  И докато гали по рунтавата глава Гого казва, че от както се помни следва пътя на мъжа си. Трите им деца отдавна са напуснали Катраница. Не помни кога за последно са идвали на гости. Внуците нкога не са стъпвали при тях… нали път няма, пък и нямали условия в селската къща, за деца свикнали на всички градски условия.

  Погледа на Венета става отнесен, тъжен, вперен във върховете отсреща…

  През лятото най-вече идвали „ябанджии“ / чужди хора/

  Идват накви по-млади лятото, в събота и неделя на моабет по вилите и си вървят. Ядат, пият. печено, ракийка. То младеж тука никога нема да дойде. Върнаха земята… Кво ша да я правят тая земя младежта. Ей тъй ша си остане, никога няма да я работят… , реди Румен и почесва рошавата си коса.

  Времето за последнит пазители на Катраница е спряло. Живота им е свързан изцяло с овцете. До Широка Лъка или Девин слизат рядко. Нямат и кола. Затова ходят километри пеш… Лятото черния път, през баира не тежал. . По-трудно било на връщане, защото пълнели торби със сол, захрчица, олио  и всичко което не можели да си произведат. Това купували… Всичко друго „минавало през ръцете“ им.   Сиренце, мляко, пастърма, съзмица от овцете. От градината картофи, фасул, зеле доматки. Земята била хубава и раждала.

  То нищо ни не трябва повече… От пенсията ни остава даже, та и на децата помагаме. Те рядкож идват, оти и път нямаме. „

  До някогашното село, превърнало се с годините в махала води черен път. Ама не такъв отъпкан хубав, а само за джипове. Други не могат да са покачат до тука. “, казва Румен и пуска цветна псувня по овца дошла да търси в пазвата му лакомство. След като я пропъжда продължава мисълта си.

  Зимата като падне сняг, двамата изцяло се откъсват от света.

  Има зими ага загасне тока иде след две недели, първо пускат в селата, па после в махалата. Техниците със ски са качват до тук… Другож не може“

  Имат телевизор. Ама нали са свикнали без гюролтия, забравят да го пускат. Двамата с овцете и коча Гого… са си достатъчни. Имат за довечера масълце за качамак и повече не им трябва.

  Изстрелвам залп от въпроси: „Ако се разболеете къде и как намирате лекар? Ами зъболекар? Ами като спре тока и ви свършат свещите с какво си светите?… Как без телефон, без телевизор?…

  На всичко ми отговарят простичко.

  Оправяме се, свикнали сме. Пък то каквото има да става, ще стане … Божа работа е“


  Анелия Веселинова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини