В Чепеларе ще пресъздават в живи картини дейността на легендарния Капитан Петко войвода

Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода" организират Община Чепеларе и Съюзът на Тракийските дружества в България. Те ще състоят навръх честването на независимостта на 22 септември и в двата дни след това.
Празниците са посветени на личността и дейността на Капитан Петко войвода, затова още на 20 септември е предвидена среща-разговор с презентация от Държавен архив-Смолян с нови интересни данни за капитан Петко Киряков. Срещата ще се състои в библиотеката на читалището в Чепеларе. А на 21 септември в заседателната зала на общината ще има дискусия с участието на историка проф. Людмил Спасов.
В Деня на независимостта - 22 септември от 11 часа ще има празнична програма на Народно читалище "Родопска искра". А вечерта от 19.30 часа на площад "Олимпийски" Фолклорен ансамбъл "Родопа" ще представи нашумелия си спектакъл "Невястата".
В съботния ден - 23 септември, програмата започва в 13 часа с откриването на Фестивал на хайдушката песен. Гостите на Чепеларе ще могат да видят исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877/78 г., подредени в изложба. От 17 часа започва шествието до паметника на Капитан Петко войвода в Чепеларе, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Предвидена е и възстановка на посрещането на Капитан Петко войвода, в която ще се включи Сдружение "Родопски хайдути". Панахида, възпоменателен митинг и заря-проверка ще има още в тази тържествена вечер.
На 24 септември на площад Олимпийски ще бъдат пресъздадени живи картини от дейността на Капитан Петко войвода и ще продължат изпълненията от Фестивала "Родопа пее хайдушка песен".

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини