11 °C

Зам.-министър на туризма в Смолян: След рекордната 2016г, тази година очакваме още повече туристи

  Туристическо изложение „Планините на България - гостоприемство в 4 сезона“ беше открито днес в фоайето на Родопския драматичен театър в Смолян. Изданието на форума, на който се срещат фирми, общини и неправителствен сектор в сферата на туризма е 14-то по ред, но за пръв път има солидно участие от чужбина в лицето на четири побратимени на Смолян общини-Белци от Молдова, Кишпещ от Унгария, Въру от Естония и германската община Зул.

  Откриването с родопски гайди на оркестър 101 каба -гайди и прекрасните танци на децата от Чепеларе, създадоха приятна атмосфера за гостите, сред които кметове, представители на бизнеса, браншови организации. Представители от областната управа на регион Източна Македония и Тракия, както и от консулството на Турция в Пловдив, също бяха  сред гостите на откриването.

  25-те щанда на участниците са разположени на двата етажа в сградата на Театъра, като особено живописен е кътът на Община Златоград до самия вход, където гостите бяха посрещани от атрактивно живо изпълнение на акордеон, мустакат хайдутин и сръчен тъкач.

  Сред участниците тази година има много общини от цялата страна, силно е присъствието на родопските общини от най-западните като Велинград до Кърджали и Ардино. Вчиски те са членове на първата и най-голяма организация за управление на туризма „Родопи“. Туристически дружества, стопанисващи пещерите „Дяволското гърло“ и „Ягодинската пещера“ също са на изложението. Организаторите на форума от местната туристическа асоциация благодариха на Община Смолян за възможността да посрещнат участниците в просторното и атрактивно фоайе на Театъра.

  Зам.-министър на туристическото ведомство Ирена Георгиева приветства гости и домакини, като определи изложението като един от най-важните специализирани форуми за среща на бизнеса и потребителите на туристическия продукт.

  Според нея прогнозните цифри за тази година сочат, че отрасълът ще удари рекорд, тъй като се очаква ръст на потреблението на туристическия продукт спрямо рекордната 2016г. , която е била с най-много посещения на чужди граждани от влизането на страната ни в ЕС.  По предварителни данни на министерството, ръстът на туристи за тази година ще бъде между 7 и 10%, като само за месеците юни-август у нас са почивали 4.3 млн чужденци.

  Интересът към Пампорово за предстоящия зимен сезон от съседни държави, както и от Англие е сериозен, отбеляза зам.-министърът и допълни, че предизвикателството пред държавата е да насърчи и увеличи чуждите инвестиции в отрасъла.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Още новини

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
  21 окт 2019
  Последни новини