Съдът масово отменя наредби на общини, хитруват за свежи попълнения в хазната

Напоследък има бум на отменени от Административния съд в Смолян текстове от наредби на общински съвети. Няма община в областта, в която да не са паднали части от наредби. Дали Общинските съвети са некомпетентни или има друг проблем, за да се отменят от съда толкова често техни актове, потърсихме експертното мнение на шефа на Административния съд в Смолян, който разглежда въпросните дела.

„Факт е, че тази година има невероятен ръст, нямам точен брой на отменени текстове, но от 10-те общини няма общински съвет без отменена наредба. Основно от прокуратурата, има и неправителствени организация, които атакуват текстове от общински наредби“, каза Колчев и допълни, че най-честото основание за протест е несъответствие с по-висши актове или липса на компетентност. Според него като цяло общинските съвети спазват процедурата по приемане на определени разпоредби, което им е делегирано от Закона като правомощие, но съществените пропуски идват от желанието на общините да попълнят местната хазна.

„Прави впечатление, че често общините се опитват да си докарат едни пари в бюджетите“, обясни Колчев, тъй като основните текстове, атакувани в наредбите, касаят права делегирани на общинските съвети да определят тези такси.

„Така те приемат едни текстове, чието прилагане вкарва пари в бюджетите, но те пък не са издържани, защото рамката е дадена в закона за местните данъци и такси. Пример за това е определяне на режийни разноски, а законът /б.а. ЗМДА/ не предвижда такива. Или пък такси административни услуги в размер на 3% от стойността на имота или правото- това не са издържани текстовете, макар че аз разбирам волята на съветите да ги приема, но пък тук е мястото на Съда, да защитава правата на гражданите“, обясни шефът на административното съдилище.

Той даде и други абсурдни примери на текстове от приети наредби на Общински съвети, които са откровено дискриминационни. Един от тях е наредбата, която регламентира записването и отписването на деца в детските градини в общините. Според такава наредба, ако в детското заведение има много кандидати, пък няма места, то тогава предимство имат децата на служителите в заведението-учителки и лелки.

Според Колчев не може еднозначно да се приеме, че в общинските съвети цари ниска правна култура, но масово се хитрува. „Повечето текстове имам чувството, че се правят на принципа, ако мине. Определени текстове пък се преписват и се правят технически грешки, които се мултиплицират“, обясни Колчев. Той не скри, че масово наредбите на общините в областта си приличат толкова много, че е невъзможно да са писани самостоятелно, а са копи пейст и съвпадат като под индиго.

Макар и не толкова масови има наредби, в които обаче е очевидната некомпетентност не може да се скрие. „Има и от некомпетентност, като в наредбата за пътищата, там където се забранява поставянето на рекламни материали. Законът за пътищата говори за "премостващи съоръжения" - тоест минаващи над пътя, а в две от общинските наредби беше записано преместващи, което означава, че първият е интерпретирал текста неправилно, а вторият буквално го е преписал, защото от две наредби не може неправилно да се направи една и съща грешка, свързана с неразбиране на легален термин“, допълни картината на административното нормотворчество в местните парламенти съдия Колчев и допълни, че това вече е работа на Съда и в случая той си е на мястото.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини