Читалище "Балкански просветител" се оказа тясно за гостите на паметната вечер за доц. Димитър Главчев

    Паметна вечер на доц. Димитър Главчев възкреси творчеството и делата му

    Залата се пукаше по шевовете, нямаше място за всички желаещи да почетат големия талант и личност на художника доц. Димитър Главчев. С тези думи Сийка Згурова, секретар на читалище „Балкански просветител 1871“ в кв.“Райково“, описа паметната вечер, посветена на 1 година от кончината на твореца-педагог.

    На нея бе представена книгата му „Лято 1720”, издадена в навечерието на Деня на народните будители и спонсорирана от читалището. Творбата бе представена от директора на Регионалния исторически музей „Стою Шишков” Таня Марева. Черно-бялото издание в нестандартен формат съдържа графики и литографии на твореца, спомени и предания за историята и живота на Райково.

    Всеки, който иска може да я цакупи от читалището на корична цена от 6лв.

    В организацията на събитието участваше и дъщерята на видния райковец Соня Главчева, както и експертът от Държавен архив – Смолян Елена Стоянова. Те проследиха жизнения му и творчески път, гражданските му позиции и родолюбиви изяви. Спомени за доц. Главчев, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство във днешния Филиал на ПУ „Паисий Хилендарски” разказаха бивши студенти, колеги, приятели и познати.

    На финала, възпитаничката на Младен Койнаров Мария Василева изпълни любимата му песен „Коньо, коньо...” в съпровод на Кристиян Ковачев.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини