В Художествената галерия почетоха 80 години от рождението на художника Вълко Гайдаров

Изображение 1 от 4

    Изложба по случай 80 години от рождението на художника Вълко Гайдаров беше открита в Художествената галерия в Смолян.
    Пред събралото се множество събитието обяви директорът на Художествената галерия в Смолян Иван Пеев.
    "На всички е познато това име – Вълко Гайдаров. Освен прекрасен български художник, той е познат като дългогодишен директор на галерията. Всички картини, скулптури, графики, огромната част от фонда на галерията, са подбирани от него и затова нашата колекция е пълна с прекрасни творби, които представят цялото българско изкуство и чужди художници", каза Пеев.
    Откриването на експозицията почетоха зам.-областният управител Андриян Петров, директорът на РИМ-Смолян Таня Марева, писателят Светозар Казанджиев, художници и почитатели.
    "Никога не съм си представял, че ще дойде такъв момент, в който аз ще мога да открия една изложба на Вълко Гайдаров. Така се стекоха нещата, че може би аз от присъстващите най-дълго съм работил с него, в продължение на 20 години", каза кураторът на експозицията Ангел Консулов. Той разказа накратко и житейския път на художника, на когото не само битието, но и целият творчески път бе посветен на Родопите.
    Вълко Гайдаров е роден през 1937 година в Девин. През 1964 г. завършва Художествената академия в класа на проф. Ненко Балкански, след което в продължение на почти 40 години е директор на Художествената галерия в Смолян.
    "Може би за неговия административен път в една изложба не е много редно да се говори. Но аз искам да се върна към това, защото ако той не беше положил тези усилия тогава, това което съществува в момента като фонд, даже и като сграда, нямаше да бъде на това ниво, на което е в момента. Защото Смолянската галерия е една от малкото галерии в страната, с такъв фонд, с който може наистина да се гордее. Когато правим съвместни изложби с останали галерии, та даже със Софийска градска галерия, с Кюстендил, с Плевен, те винаги питат дали имаме картини от този или друг художник и ние винаги имаме с какво достойно да представим дадения творец. Връщам се към това, защото когато съм контактувал с него, той ми е разказвал какво е било през 1964 г. в Смолян, когато художниците са се брояли почти на пръстите на една ръка. И когато идва поколение завършило академия - с нов дух и нови разбирания и тепърва се заговорва за галерия. Спомням си за един интересн и показателен случай за една от творбите, която се намира в Първа зала. Когато той намира тази творба, иска средства за нея от тогавашните институции и Партията и с перипетии успява да я вземе и тя пристига в Смолян. А след това с усилия една по една идват много творби и вече имаме много богата колекция. Не случайно избрахме да открием изложбата през ноември, защото Вълко Гайдаров много обичаше есента. В живописните му работи той имаше интересно отношение към есента. Във всичките си творби той не се стремеше да рисува конкретен природен феномен, а винаги търсеше онази душевност, която тя носи. Спомням си думите на неговия професор Ненко Балкански, които се потвърждават в творчеството на Вълко Гайдаров. Той казва: Най-важното за художника е първо да намери психологическото изражение в живописта, а след това идва маската, баграта. Спомням си още нещо, което разкрива една много деликатна част от характера на художника. Веднъж се връщаше от София, носейки пейзаж с много особена тоналност. Каза ми: Като пътувам за София преди тунела на „Троянови врати“ винаги като минавам през есента ме измъчва един особен ръждив тон на природата. И спрях колата и се опитах да го уловя", разказа Консулов.
    Той обобщи, че спомените му са за особено работоспособен художник, като всяко негово пътуване носело куп скици. "Пак благодарение на неговите усилия в нашата галерия се създаде и фонд на чуждестранното изкуство. Назад в годините е било много трудно да се организират тези неща. Успели са тогава групата художници, но най-вече Вълко Гайдаров, да организират 18 години пленери. Те се правеха пак по това време на годината. И благодарение на това във фонда имаме над 500 творби чуждестранно изкуство. Вълко Гайдаров беше и страхотно етичен и деликатен човек, това го има и в картините му. Рисуваше с два замаха къщички, които даваха интимност на целите пейзажи, одухотворявани често с метафорични пътеки и неповторими маски. Безспорно е един много разпознаваем художник. Благодаря, че съм го познавал и благодарение на това общуване съм научил много неща", заключи Консулов.
    "Всичко се вижда в картините му. Действително неговия живот премина в творчество. Още със ставането си нахвърляше скици, идваше в Галерията, и е използвал всяка минута за рисуване. Опитваше много да експертиментира. Благодаря, че сте тук за да споделим неговата годишнина", каза съпругата на художника Петранка Гайдарова.
    В словото си писателят Светозар Казанджиев поздрави галерията, че е подредила изложба в памет на Вълко Гайдаров, предвид това, че неговото творческо е цяла епоха в изобразителното изкуство на Смолян и Родопите. "Той не само беше уредникът на тази галерия, на този замък на изкуството. Той беше един брилянтен артист. И непостижим художник", каза Казанджиев.
    "Аз съм благодарен, че имах възможността да се докосна до този наистина голям родопчанин. Няма да крия, че някога като дете аз също рисувах много и той беше един от хората, които ми даваше насоки как да се развивам като начинаещ художник. Не знам дали на широката аудитория е известен факта, че част от архитектурните задания на тази галерия са негови. Още когато идва идеята за построяването на целия комплекс, той участва в екипа, който дава заданията какво да включва като цяло. И отстояваше до последно съществуването на този комплекс. Едно нещо не успя да се получи - комплекса да не бъде тук, а на мястото на хотела срещу общината долу в центъра на града, където в оригиналните  планове е трябвало да бъде. Но както винаги се случва, търговците тогава са успели да надделеят и комплекса се изтласка на това място. Единственото успокоение му даваше тази прекрасна пощенска картичка - тази жива планина между двата входа на галерията и музея. Трябва да излезем вече от онова наше непрекъснато смачкано състояние, да се  чувстваме дребни и малки. Напротив, ние имаме неща, с които непрекъснато трябва да се гордеем. И тези неща трябва непрекъснато да ги показваме и да ги правим достояние. Защото наистина творците като цяло в Родопите и онова наследство, което имаме във всяка сфера на изкуството – за това могат само да ни завиждат. Имаме големите имена, от които е прекрасния родопски творец - Вълко Гайдаров", каза зам. - областният управител Андриян Петров.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини