Aспиринът намалява наполовина риска от рак на черния дроб и на хранопровода

Дългосрочната употреба на аспирин намалява почти наполовина риска да се развият различни видове рак на храносмилателната система, установи мащабно изследване в Хонконг, пише CredoWeb.

Тези заболявания включват рак на дебелото черво, рак на стомаха, рак на черния дроб, рак на панкреаса, рак на хранопровода и рак на тънките черва.

Смята се, че ракът на дебелото черво е най-разпространен в западните държави. Все повече изследвания, проведени през последните години, сочат редовното пиене на аспирин като една от възможните превенции на това онкологично заболяване. 

С това е свързана и най-новата препоръка, издадена от американската агенция  Preventive Services Task Force, според която е добре хора на възраст между 50 и 59 години да започнат  първична превенция срещу рак на дебелото черво, като пият ниски дози аспирин в продължение на поне 10 години.

Новото изследване
В тази връзка проф. Келвин Тсой от Китайския университет на Хонконг решил да изследва със своя екип по-детайлно превантивната роля на аспирина в борбата със стомашно- чревните  тумори.  Мащабното изследване продължило над 10 години и обхванало повече от 600 000 участници. Данните от него бяха представени наскоро на 25-ата Европейска седмица по гастроентерология в Барселона, Испания.

206 295 от всички участници в проучването приемали редовно аспирин.  Те били на средна възраст 67,5 години.  На същата средна възраст били и хората в групата, които не вземали аспирин. 

Пациентите на аспирин трябвало да го пият по лекарско предписание за период от средно 7,7 години. Средната предписана доза била 80 милиграма. 

Екипът проследил резултатите на пациентите, като някои били наблюдавани до 14 години за развитие на различни форми на рак на храносмилателната система.

47% по-малък риск от рак
Като цяло, по време на проследяващия период, 15,9% от пациентите развили онкологично заболяване, като най-масов бил ракът на белия дроб.

Дългосрочната употреба на аспирин дава резултат, като намалява значително - с 24 до 47 процента, опасността да се развият тумори на храносмилателния тракт, съобщават членовете на изследователския екип.

По-специално, при пациентите, използващи аспирин,  вероятността да развият рак на черния дроб и на хранопровода е с 47 процента по-малка, рак на стомаха – 38% по-малка,  а рак на панкреаса – 34 % по-малка. 
В допълнение, рискът от рак на дебелото черво сред ползващите аспирин също бил понижен с 24 процента.
 
От какво друго предпазва?
За формите на рак на органи извън храносмилателната система данните сочат,  че аспиринът значително намалява риска от развитие на левкемия, рак на белия дроб и на простатата. Редовният му прием обаче не е фактор при други онкологични заболявания като рак на гърдата, рак на пикочния мехур, рак на бъбреците и множествена миелома, обясняват изследователите от Хонконг.

Още полезни статии четете на адрес: www.credoweb.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини