Четвъртокласници от Смолян направиха коледно тържество по стар обичай – с месена питка и бъдник в пещта

Изображение 1 от 5

    В навечерието на Коледа учениците от IVб клас при СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Смолян, които изучават Предприемачество по програмите на Джуниър Ачийвмънт България, пресъздадоха част от традициите и обичаите на Бъдни вечер. Момичетата, облечени в родопски народни носии, замесиха постни пити и ги украсиха. Всички заедно свиха сарми, напълниха чушки с боб и приготвиха тиквеник. Децата имаха възможност да опитат храната, която сами сготвиха. В камината поставиха бъдник, както повелява традицията, а народната музика звучеше през целия ден, подканвайки всички да се хванат на хорото.

    Това бе едно по-различно тържество, докоснато от вълшебството на българските традиции и обичаи, ревниво пазени от родопчани и до ден-днешен. Изказваме най-искрени благодарности на заместник-областния управител Андриян Петров за съдействие в подсигуряването на родопските носии, каза ръководителката Юлия Митрева.                                                                               

    Инициативата се е осъществила благодарение на изключителната активност от страна на Станислава Николова – родител и председател на сдружение „Fun in the Mountain“ в Смолян и Богдан Кабасанов – собственик на механа „Калина“ в с. Широка лъка.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини