Защо някои хора са алергични към физически упражнения?

Понякога, когато тренирам получавам обриви по ръцете и задната част на краката. Прилича на алергията, която получавам, когато се приближа до кон, но без сърбежа и затрудненото дишане, пише в материалата си Линдзи Догсън.

Хората с подобно оплаквания се намират в по-долната част на спектъра на "анафилаксията или астмата, причинени от физически упражнения". Това на практика означава алергия към физически упражнения, която засяга около 2% от населението.

Най-често се проявява след интензивно физическо натоварване, като джогинг, тенис, танци или колоездене. Но и не толкова натоварващи дейности, като ходенето, също биха могли да причинят реакция.

Астмата, вследствие на физически упражнения, пречи на много хора да спортуват, а в редица по-редки случаи може да е дори смъртоносна.

Тя е подобна на множество други алергии, като тежестта на симптомите варира от човек на човек. По време на алергична реакция, имунната система произвежда антитела – протеини в кръвта, борещи се с бактериите и чуждите тела.

Когато човек с астма, причинена от физическа активност, тренира, тялото му започва да произвежда антитела срещу несъществуаща заплаха.

Антителата отделят няколко различни вещества, сред които хистамин, който причинява симптоми на алергия като течащ нос и възпалена кожа.

Симптомите на астмата, причинена от физическа активност, включват обрив, зачервяване, хрипове, понякога проблеми с храносмилането. Ако продължите да тренирате, докато те се проявяват, алергичната реакция ще се влоши още повече. Ще получите симптоми като затруднено преглъщане или ниско кръвно налягане, които могат да доведат до проблеми с кръвообращението.

Възможно е причината да се корени в диетата. Лекарите невинаги са наясно какво предизвиква заболяването. В много случаи, хората изпитват по-леката форма на астмата, причинена от физическо натоварване – анафилаксия, предизвикана от физически упражнения. Тя се проявава докато тренирате, след като сте консумирали определени храни.

Възможно е, когато консумирате тези храни в нормално състояние, да не се прояват всички алергични симптоми, но понякога комбинацията от физически усилия и храните, активира имунната система.

Храните, които най-често се свързват с анафилаксията, предизвикана от физическо натоварване, са пшеницата, ракообразните, доматите, фъстъците и царевицата. Но други храни също оказват въздействие: месо, плодове, семена, мляко, соя, маруля, грах, боб и ориз.

Понякога нещата не се свеждат само до това да избягвате тези храни. Съществува и неспецифична форма на анафилаксията, предизвикана от физическо натоварване, при която консумацията на която и да е храна преди тренировка предизвиква реакция.

Възможно е също намеса да имат праха и спорите на мухъла.

За съжалението единствения начин да предотвратите появата на симптомите са упражнения с по-ниска интензивност. Или бихте могли да промените вида на упражненията, плуването например на предизвиква симптоми на астма, вследствие на физическо натоварване.

Ако подозирате, че симптомите са резултат от определени храни, е добре да се въздържате от ядене от 6 до 8 часа през тренировка. Горещото и студено време, също биха могли да влошат реакцията.

В зависимост от тежестта на симптомите, е добра идея да се консултирате с лекар.
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини