Започва ревизия на клиничните пътеки, по които работят общинските болници

Експерти ще прегледат възможностите за икономии в бюджета на Здравното министерство. Идеята е да се освободи ресурс, който да бъде в полза на средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година, съобщават от ведомството.

В рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна. От своя страна Сдружението на общинските болници в България ще предостави на МЗ експертизата си при актуализацията на медицинските стандарти. Ангажиментите са поети от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от представителите на Сдружението по време на среща в МЗ.

Министър Ананиев е категоричен, че решението на проблема с тежкото финансово състояние на общинските болници е свързан с оптимизиране на дейността им така, че да се предоставя на хората качествена медицинска помощ и да се осигури достъп до здравни услуги и в най-отдалечените райони на страната.

Сред проблемите, които бяха обсъдени, бяха недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и други.

Здравният министър поясни, че в момента за актуализиране са отворени всички медицински стандарти и окончателните текстове ще бъдат съобразени с всички разумни становища, които постъпят в МЗ.

В понеделник предстои втора среща между представители на Сдружението, на министерството и на НЗОК, на която се очаква да бъдат набелязани конкретни мерки за подпомагане на общинското здравеопазване.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дя
    ДЯДО МРАЗ
    1 0
    20:55, 17 яну 2018
    Тоя човечец е трябвало отдавна да си стои на вилата да си гледа доматите краставиците и ПРАвнучетата Ама човешка слабост иска да е министър

Още новини

Последни новини