-4 °C

Християни и мюсюлмани в благотворителна акция „Да свети кръста на Чепеларе“

  С част от събраните средства ще  се подпомогне лечението на двама млади чепеларци, които се борят с тежко заболяване

  Поредната благотворителна акция с обществено значение, реализира Инициативен граждански комитет в Чепеларе. Хората в родопския град събират средства, за да се освети почти 6 метровия метален кръст, който пази родопския град. Металната конструкция е с размери 565 см. височина и 380 см. ширина и е поставена през 2006г на източния връх над града, над параклис „Света Богородица“. Кръстът е дарен през 2006г от чепеларката Елена Ганева-Раблес, която от години живее със семейството си в Англия.

  Инициативата за осветяване на православният символ стартира в края на миналата година, а целта е да се съберат средства не само за монтаж на осветителна система, а да се подпомогнат и двама млади чепеларци, които стоически се борят с тежки заболявания.

  Крайният срок за изработване на техническото задание за светещата конструкция е до 31 януари, а 31 март е краен срок за приключване на строително – монтажните работи, за да е готова за Великденските празници в началото на април 2108г. Сочствениците на терена са дали съгласие да се монтират и прекарат кабели, като още не е решено дали ще се захранва с фотоволтаична система или с кабели, които да докарват ток до прожекторите. За целта са необходими около 6 хил. лв. , от които половината вече са събрани, каза Радка Кирова от Инициативния комитет. „Хубавото е, че в Инициативния комитет се вклъчват и нови хора и то все млади момчета, всеки помага, идват и нови хора и ще успеем“, смята сърцатата чепеларка, която е в основата на акцията. Две от поставените общо 7 дарителски кутии са в църквите на Чепеларе „Св. Атанасий Велики“ и храм „Света Богородица“, а останалите в търговси обекти в града. Друга част от средствата се набират в брой или чрез системата PayPal, като част от даренията пристигат и от чужбина. В акцията с пари се включи и джамийското настоятелство, което също е дарило сума за осветяването на кръста, допълва Радка Кирова.

  Хиляда лева от събраната вече сума са от общоградския курбан, който в края на миналата година заедно направиха християни и мюсюлмани в Чепеларе.

  „След като реализираме осветяването на кръста ще направим публичен отчет за събраните пари и свършени дейности, а остътака ще се дари на двама болни чепеларци. Единият от тях е 40 годишният спортист Кирил Кондакчиев, един изключително сърцат и обичан от всички тук млад чепеларец, който с изключителен дух се бори с тежка болест“, добави Кирова. Младият мъж е бил активен спортист и скиор, целият град го обича, той претърпя 5 сериозни операции и му предстои нова, но изумява всички с високия дух и невероятното чувство за хумор, с които до сега успява да живее, въпреки тежкото заболяване.

  Определен е касиер-отчетник, който ще съхранява и отчита събраните дарения – Златина Раева, а телефонът за контакт с еня е 0882966287 и 03051/4454. Даренията ще се събират в брой и при пълна прозрачност, и обявяване на дарените суми и дарителите, на които ще се издават дарителски сертификати, допълват от Инициативния комитет  на инициативата " Да свети кръстът на Чепеларе“.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  20 яну 2020
  Последни новини