Християни и мюсюлмани в благотворителна акция „Да свети кръста на Чепеларе“

    С част от събраните средства ще  се подпомогне лечението на двама млади чепеларци, които се борят с тежко заболяване

    Поредната благотворителна акция с обществено значение, реализира Инициативен граждански комитет в Чепеларе. Хората в родопския град събират средства, за да се освети почти 6 метровия метален кръст, който пази родопския град. Металната конструкция е с размери 565 см. височина и 380 см. ширина и е поставена през 2006г на източния връх над града, над параклис „Света Богородица“. Кръстът е дарен през 2006г от чепеларката Елена Ганева-Раблес, която от години живее със семейството си в Англия.

    Инициативата за осветяване на православният символ стартира в края на миналата година, а целта е да се съберат средства не само за монтаж на осветителна система, а да се подпомогнат и двама млади чепеларци, които стоически се борят с тежки заболявания.

    Крайният срок за изработване на техническото задание за светещата конструкция е до 31 януари, а 31 март е краен срок за приключване на строително – монтажните работи, за да е готова за Великденските празници в началото на април 2108г. Сочствениците на терена са дали съгласие да се монтират и прекарат кабели, като още не е решено дали ще се захранва с фотоволтаична система или с кабели, които да докарват ток до прожекторите. За целта са необходими около 6 хил. лв. , от които половината вече са събрани, каза Радка Кирова от Инициативния комитет. „Хубавото е, че в Инициативния комитет се вклъчват и нови хора и то все млади момчета, всеки помага, идват и нови хора и ще успеем“, смята сърцатата чепеларка, която е в основата на акцията. Две от поставените общо 7 дарителски кутии са в църквите на Чепеларе „Св. Атанасий Велики“ и храм „Света Богородица“, а останалите в търговси обекти в града. Друга част от средствата се набират в брой или чрез системата PayPal, като част от даренията пристигат и от чужбина. В акцията с пари се включи и джамийското настоятелство, което също е дарило сума за осветяването на кръста, допълва Радка Кирова.

    Хиляда лева от събраната вече сума са от общоградския курбан, който в края на миналата година заедно направиха християни и мюсюлмани в Чепеларе.

    „След като реализираме осветяването на кръста ще направим публичен отчет за събраните пари и свършени дейности, а остътака ще се дари на двама болни чепеларци. Единият от тях е 40 годишният спортист Кирил Кондакчиев, един изключително сърцат и обичан от всички тук млад чепеларец, който с изключителен дух се бори с тежка болест“, добави Кирова. Младият мъж е бил активен спортист и скиор, целият град го обича, той претърпя 5 сериозни операции и му предстои нова, но изумява всички с високия дух и невероятното чувство за хумор, с които до сега успява да живее, въпреки тежкото заболяване.

    Определен е касиер-отчетник, който ще съхранява и отчита събраните дарения – Златина Раева, а телефонът за контакт с еня е 0882966287 и 03051/4454. Даренията ще се събират в брой и при пълна прозрачност, и обявяване на дарените суми и дарителите, на които ще се издават дарителски сертификати, допълват от Инициативния комитет  на инициативата " Да свети кръстът на Чепеларе“.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини