Volkswagen Golf VI: автомобил на годината

За да не изостават от Северноамериканското автомобилно изложение в Детройт и наградите, които се раздават там, организаторите на шоуто в Ню Йорк усилено промотират своите собствени фаворити и победители в съответните категории.

Вече видяхме как Nissan GT-R и Honda FCX Clarity съответно получиха наградите в категориите за „спортен автомобил" и „екологичен автомобил", а сега вече можем да потвърдим, че Volkswagen Golf VI - който ще се появи в САЩ след само няколко месеца - бе избран за Световен автомобил за 2009 година.

Golf VI бе избран от първоначален списък с 51 модела, номинирани от 59 световни журналисти от 25 страни по света.

Журналистите заключават: „Новият Golf VI получава предна решетка и фарове в стила на Scirocco, като има и по-големи задни светлини. Освен това моделът изглежда по-скъп от повечето семейни хечбеци - благодарение на сигурната си изработка и отличното качество на интериора. Клиентите имат избор от не по-малко от шест двигателя, включително и доста спортния 1.4-литров TSI двигател с мощност от 158 к.с., който притежава едновременно турбо и компресор.

Golf също така се предлага и с новия 2-литров комънрейл дизелов двигател с мощност от 108 или 138 к.с. Няма съмнение, че изборът между гладко работещата шестстепенна ръчна трансмисия и отличната DSG трансмисия с два съединителя би бил доста труден. Благодарение на качественото шаси VW е по-изискан от своите конкуренти - особено на магистралата. Шумовете от вятъра, пътя и двигателя са сведени до минимум, което прави Golf отлична компания за дълги пътувания."

Организаторите на Световен автомобил на годината правят своя избор от 2005 година насам, като първият победител е Audi A6. След него идват BMW 3-series (2006), Lexus LS460 (2007) и Mazda2/Demio (2008).

Финалисти в надпреварата за Световен автомобил на 2009 година:
- Audi A4 / Avant
- BMW 7 Series
- Citroen C5 Sedan / C5 Tourer
- Fiat 500
- Ford Fiesta
- Honda Fit / Jazz
- Jaguar XF
- Mazda Atenza / Mazda6
- Nissan GT-R
- Toyota iQ
- Volkswagen Golf VI

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини