13 °C

Само след 12 г. 85% от работните места ще са такива, каквито в момента не съществуват

През 2030 година се очаква 85 процента от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на Европейската комисия.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезнат напълно. Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи, допълни Наков. Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование , което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков. Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват.

Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи. Вероятно ще има

министерство на талантите и министерство на развитие на уменията,

така си представям бъдещето, каза Наков. Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.

Наков смята, че моделът, при който правителството определя какво да е образованието, трябва да стимулира нови системи, които да възприемат иновацията. Друг успешен модел е образованието се движи от частни институции и те да имат пълна свобода какво и как да преподават, а държавата да решава дали да сертифицира определени умения, отбеляза експертът. Наков заяви, че образованието е бъдещето на труда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е учител по професия, споделя мнението, че образованието е най-важно за бъдещето на труда. Тя цитира данни за развитието на София, според които за последните 10 години София е европейската столица с най-голямо увеличение на БВП - столицата произвежда 40 на сто от БВП в страната. Фандъкова допълни, че София все повече привлича граждани от цялата страна, като близо 21 процента от децата, родени през 2016 година, са родени в столицата.

Друга отличителна способност е концентрацията на високообразовани кадри, като над 50 процента от заетите в града са с висше образование . През 2016 работната сила в София е една пета от тази в страната , а заетостта е най-високата , като заетите са над 72 процента. Безработицата трайно е около и под 3 процента, каза Фандъкова и допълни, че последните икономически анализи сочат, че София вече осигурява работни места за живеещите в съседни градове и общини. Има сериозен ръст на заетите работни места в IT сектора,

София е сред топ три на европейските градове

по стартиращи компании в сектора. Според кмета на София ниската безработица обаче отваря редица предизвикателства пред бизнеса , усеща се липсата на добре подготвени кадри.

Във видео обръщение Мариане Тисен, комисар за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност, заяви, че светът на заетостта се преобразува. Тя допълни, че възникват нови форми на труд и резултатът е по-голяма гъвкавост, подобрени условия на труд, но ще има нови социални и цифрови разделения. Според Тисен хората, които са с професии със средно ниво на умения, ще бъдат без работа. По-гъвкавите условия на труд е възможно да създадат и несигурност, каза еврокомисарят.

Тисен отбеляза, че

90 процента от работните места изискват цифрови умения,

но само четирима от десет европейци имат подобни умения. Мариане Тисен предлага директива, която да направи условията на труд прозрачни и предвидими. Необходимо е да се модернизира социалната закрила, тъй като системите са разработени по модела на стандартната заетост, каза еврокомисарят. Всеки, който работи, независимо в стандартна или нетрадиционна заетост, трябва да има достъп до социална закрила, каза Мариане Тисен.

Eва Майдел, член на европарламента, посочи, че 30 процента от задачите в 70 процента от професиите могат да бъдат заменени от машини и всяко едно работно място ще има нужда от дигитални умения. По думите й днешните 12-13 годишни младежи нямат представа какво ще работят, но не е проблем младежът, който не знае бъдещето, а уменията на родителите му. Адаптирането към работата през 21 век е по-голямо предизвикателство за тези, които познават работата си от 20 век , допълни Майдел.


Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  As
  astra
  0 0
  10:21, 23 мар 2018
  На Светлин Наков му дайте само да пие и да говори.

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини