Тържествени богослужения за Благовещение в Смолян, украсяват с ябълки Богородичните икони за празника

В петък-23 март, архимандрит Висарион ще отслужи Богородичния  акатист, а в неделя празничната св. Литургия за Благовещение.

 Днес службата ще бъде от 18 часа  в храм „Св.Неделя“ – Райково, в съслужение с енорийския свещеник иконом Запрян Шиков. До петия пореден петък от началото на Великия пост Богородичният акатист в православните храмове се чети на части, а на 23 март – целият. Акатистът на Света Богородица е „първото хвалебствено и благодарствено творение на Църквата, което се изпълнява вече 15 века“.

От началото на Великия пост вярващи принасят ябълки на Св. Богородица с молитви и надежди за здраве, изцеление и рожби, с които се  прави  венец  над иконата й на олтара. Тези ябълки се раздават на участниците в св. Литурия на Акатистова събота – тази година се пада на 24 март. В неделя, 25 март, когато се празнува Благовещение, архимандрит Висарион ще отслужи от 9 ч. празничната св. Литургия в манастира „Св. Пантелеймон“ над Смолян.

На Благовещение Дева Мария е удостоена да стане Богомайка, посетена свише от Архангел Гавраил. Света Богородица става „небесна стъбла, по която слиза Бог и е най-почитаната жена в света, Царица на небето и земята“.

СмолянБГвестинет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини