Интерактивна карта предсказва климатичните промени

    Професор по география в университета в Синсинати създаде нова интерактивна карта, която позволява на студентите и изследователите да сравняват климата на различни места по света в различни периоди време. Картата се основава на пет десетилетия публични метеорологични данни, записани от 50 000 международни метеорологични станции на Земята.

    Данните, събрани от WorldClim, са картографирани в мрежа от 4 квадратни километра. Визуализацията показва какво става с температурите и валежите от полюс до полюс.

    "Картата демонстрира изменението на климата във времето, но и разнообразието на климата. Концепцията е мощна и може да вдъхнови много изследвания ", каза Стипински.

    Интерактивната карта, наречена ClimateEx показва къде се очаква климатът да се промени най-много между 2000 и 2070 г.

    Кафявите и белите зони показват по-голяма промяна в температурата, валежите или и двете. Тя показва, че в по-северните географски ширини и тропиците ще има значителни климатични промени. Със зелено са обозначени областите с най-малка промяна.

    Интерактивната карта на ClimateEx на UC е разработена така, че да е лесна за ползване и за първи път с достатъчно надеждни данни, за да задоволи нуждите на изследователите.

    Картата е създадена от професора по география Томаш Стипински и Пауел Нецел от лабораторията за космическа информатика на университета в Синсинати. Стипински, роден в Полша, отдавна се интересува от климата и други природни феномени, които се изучават със статистически данни. Използвайки месечни записи от публичната база данни WorldClim, двамата учени са разработили визуален начин изследователите да изучават моделите и промените на климата във времето, практически навсякъде по света.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини