Задава се нов лидер на световния автопазар - Фолксваген

Германският автомобилен производител Фолксваген (Volkswagen) е на път да измести Тойота (Toyota) от лидерското място в класацията на топ автопродавачите в света още през първото тримесечие на 2009 г., информира агенция Ройтерс.

Германците си поставиха амбициозната цел да задминат Тойота и Дженерал мотърс (General Motors) до 2018 г., като първоначално това се възприе с голяма доза скептицизъм. В условията на икономическа криза, обаче, вероятността Фолкваген да измести първите две в глобален план компании се увеличава.

Немската корпорация отчете ръст на продажбите на фона на затегнатите пазари главно заради големия интерес на гражданите към правителствената схема за подпомагане смяната на старите им автомобили с нови. Освен това, продажбите на компанията в Бразилия и Китай също не са за подценяване.

От Фолксваген прогнозират, че продажбите им ще се свият с 10 процента през януари 2009 г. Резултатите за цялото първо тримесечие ще бъдат обявени през следващата седмица, уточняват от Ройтерс.

Тойота, обаче, отчита около 36 на сто спад на реализираните нови автомобили в САЩ за първото тримесечие на годината и 31 процента - в Япония. Продажбите в двете държави съставляват почти половината от общите продажби на компанията.

Тойота разчита основно на новия си хибрид Prius, надявайки се колата да завладее пазарите и да "отсрами" японския гигант, след като търсенето на еко автомобили постоянно расте.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини