Нашенци от 25 държави се хващат на българско хоро на празника на светите братя Кирил и Методий

Българи в над 25 държави ще танцуват традиционно българско хоро, за да отбележат 11 май - празника на Светите братя Кирил и Методий. По инициатива на Министерството на образованието и науката (МОН) в кампанията ще се включат учениците от български неделни училища, както и техните учители, родители и приятели. Проектът се организира в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. 
Инициативата "Розите на България" обединява над 50 български неделни училища в чужбина. Сред тях са училища в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия,  Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще почетат създателите на българската азбука. 
На 11 май танцовите състави към неделните училища ще поканят всички присъстващи да танцуват заедно традиционно хоро под звуците на "Празнична сюита" в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл "Тракия".
 Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини