Гайдарски състав „Момчиловци“ отпразнува 1 година, вече имат 16 участия на сцена

    Гайдарски състав  „Момчиловци“, с ръководител Атанас Тодоров, чества една година от възобновяване на дейността си. От 19 април 2017 гайдарите огласят сцените и имат над 15 участия в България и една изява на чуждестранна сцена. В състава участват общо 25 гайдари – от 7 годишни малчугани до 60 годишни майстори на гайдата.

    Ръководителят на състава три пъти седмично пътува от Смолян до селото, за да репетира и да учи малките на тънкостите в изпълнението на традиционния за Родопите инструмент. Атанас Тодоров е водил състава в периода 2000 – 2005 г., след което прекъсва, а в Момчиловци да учат по-малките последователно идват Радослав Търпанов и Йордан Палагачев.

    През 2017 г. обаче Атанас Тодоров отново събира състава и започват усилени репетиции, като вече има и съвсем нови участници. Село Момчиловци е гордо с гайдарския състав, който съществува от вече 15 години, а местните хора са убедени, че техните гайдари и тъпанджии са най-добрите.

    От читалище „Светлина“ в селото, където съставът репетира и свири три пъти в седмицата, организираха тържество и ги поздравиха с пожелание да продължават да носят радост с успехите си и да заразяват с оптимизма си. „Бъдете здрави – това е най-важното! Всичко останало сте способни да постигнете сами! Да си гайдар не е никак лека задача, изисква се огромна любов към фолклора, широко сърце и силна воля. Всички вие, скъпи приятели, сте творци и достойни наследници на Орфей. Гайдата е нещото, което весели в радостни моменти и утешава в трудни. Когато засвирите, ни карате да се чувстваме горди българи! “, пише в поздравителния адрес на читалище „Светлина“ до гайдарския състав на селото.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини