Служителите на Регионалната здравна инспекция в Смолян отново излизат на протест

На 23.04.2018г. в 12,30 часа служителите на РЗИ - Смолян ще излязат на символичен протест, съобщи Светлана Стефанова от здравната инспекция.

Колегите й ще използват обедната си почивка, за да подкрепят исканията на 20 здравни инспекции в страната, които същия ден ще бъдат поставени в МЗ и Министерски съвет. 
Основните искания на санитарните инспектори са описани в общата протестна декларация, свързани не само с промяна на индивидуалните месечни заплати и начина на оценяване на служителите, но и със създаването на Класификатор на длъжностите за работещите в РЗИ . Те настояват за по-добра кадрова обезпеченост и структурни промени. 

В Министерски съвет ще бъде внесено писмо с предложение за промени в Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, подкрепено с подписки на служители от 20 Регионални здравни инспекции в страната.

"Обещаното при предишния ни протест 18% увеличение нямаше как да се случи поради това, че се обоснова именно на тази наредба. От 2012г. до 2017г. вкл., заплатите в системата остават "замразени" заради липса на финансов ресурс. Парите, които  получихме тази година са благодарение на съдействието на д-р Даниела Дариткова. След като беше запозната с проблема, между първо и второ четене на бюджета за 2018г. на МЗ , тя предложи прехвърляне на средствата за капиталови разходи към заплати на РЗИ и още 3 институции“, обясни още Стефанова.

СмолянБГвестинет

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини