Честваме светите равноапостоли Константин и Елена

Изображение 1 от 2

    Родени в село Върбово родопчани за поредна година се събраха край параклиса "Св.Св. Константин и Елена". Макар и ден преди църковния празник хората се повеселиха с песен и родопска каба гайда. На събора край параклиса по традиция се събират върбовци, отдавна напуснали селото, но милеещи за родното си място.

    Днес в Момчиловци се отбелязва храмовия празник на църквата "Св.Св. Константин и Елена". Богослужението възглави архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

    В житията на празнуваните светци се посочва, че Константин /274-337/ царувал в Рим и Византия–Цариград. По негово време през 313 г. се обявява свободата на християнската вяра, като въвел християнството за официална религия във Византия. Той свикал Първия вселенски събор в 325 г. против ареста на Арий. Починал в 337 г. в Никодимия и бил поставен в златен ковчег в църквата „Св. апостоли“ в Цариград. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво, провеждала поклонения по местата, където е живял Христос, построила няколко манастира и открила Кръста, на който е бил разпнат Иисус.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини