Безплатна прожекция на скалите край Момчилова крепост, в чест на годишнина от смъртта на Момчил юнак

С безплатен спектакъл за гостите на Смолян Община Смолян ще отбележи годишнина от смъртта на Момчил юнак.  На туристическата атракция "Момчилова крепост" на 07.07.2018 г. (събота) след 21.00 ч.прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Момчил – митове и легенди“ край село Градът ще бъде безплатна.

Спектакълът ще се прожектира при хубаво време и е по повод 673 години от смъртта на Момчил. Родопският властелин е убит на 7 юли 1345 г. в битката при Буруград (Перитор), когато войските на смирненския емир Умур, подкрепени от войските на Йоан Кантакузин, нападат Момчил.

Аудио-визуалният спектакъл “Момчил – митове и легенди“ е създаден в рамките на проект „Момчилова крепост – митовете оживяват“, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, изпълняван от Община Смолян. Представлява звуково светлинна художествена продукция, която пресъздава по атрактивен начин легендата за Момчил юнак. За естествен екран се използват съществуващите скали, а за посетителите е изграден амфитеатър от 50 седящи места. Има възможност спектакълът да бъде наблюдаван и от правостоящи.

В рамките на 35 минути, филмът пресъздава историята на Родопския владетел Момчил, живял през първата половина на 14 век. През 1343г. самообявилият се византийски император Иоан Кантакузин го назначава за управител на крепостите Света Ирина (нелокализирана) и крепостта Подвис (Момчилова крепост над сегашното село Подвис) в областта Меропа (районът около днешния град Смолян). В народното съзнание Момчил се запазва като владетеля, който Българите искат да имат – силен, смел и готов да се бие със завоевателите.

За информация: Туристически информационен център – Смолян, тел: 0301 62530,    от 9 до 17.00 ч.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини