Експерт: Почвата не може да поеме повече вода, не се очаква трайна промяна на времето

Към края на работната седмица ни очакват на места температури до 32-34 градуса, но през почивните дни отново ще нахлуе хладен въздух

Не се очаква трайно стабилизиране на метеорологичната обстановка, валежите продължават през юли. Това прогнозира пред радио „Фокус” дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Красимир Стоев.

Поройните дъждове на целия Балкански полуостров се дължат на създалата се трайна атмосферна циркулация над Европа през изминалите седмици. Според синоптика опасността от наводнения се увеличава заради постоянните превалявания.

Преовлажняването на почвата е голямо, количествата в определени райони на страната вече са преизпълнили месечните норми, а все още е 9 юли. Всички предстоящи валежи оттук нататък не могат да бъдат поети от почвата, което представлява голяма опасност за наводнения, коментира още експертът.

По думите му от сряда ще започне относително временно стабилизиране на въздушната маса с по-слаби превалявания. Към края на работната седмица ни очакват на места температури до 32-34 градуса, но през почивните дни отново ще нахлуе хладен въздух от Северозапад, с който ниските температури и валежите ще се запазят. Стоев уточни, че трайна промяна в синоптичната обстановка в Европа не се очаква.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини