Шестметрово разпятие засия над Чепеларе, местните даряват средства и за българския манастир в Атон

Изображение 1 от 5

   Инициативата „Да свети Кръста над Чепеларе“ съвсем скоро стана факт и християнският символ над родопския град засия в нежна бяла светлина. Това се случи след повече от половин година усилена работа, в която се включиха много хора от Чепеларе, а с дарения участваха както граждани и фирми, така и родопчани, живеещи на различни кътчета на света. В края на миналата година Инициативен комитет се зае с тежката задача да прокара кабели до върха, за да се вижда разпятието и нощем от всички махали на града. От идея, дарителската инициатива се превърна в обща кауза на чепеларци и хора, милеещи за града. 

  Християнският символ е дарение от чепеларката Елена Ганева-Раблес, която от десетилетия живее в Англия със семейството си. Металната конструкция е с размери 565 см. височина и 380 см. ширина и е поставена през 2006г на източния връх над града, над параклис „Света Богородица“. Стръмният, но живописен път към върха с Кръста, известен като „ Пътека на здравето“ ще бъде реновиран по желание на дарителката на разпятието, а след обществено обсъждане се заражда и идеята пътеката да бъде подобрена и да стане достъпна за туристи, и граждани на Чепеларе.

   Инициаторите не спират работата си и продължават с поставянето на пейки и маркировъчни табели по пътеката, както и с поддръжката на инсталацията. Осигурено е и заплащането на електричеството за осветлението за следващите 2 години, а на големия празник Кръстов ден ще се направи и освещаване на разпятието с курбан.

  Даренията са обявени, а събраните средства, както и разходите са отчетени до стотинка и описани в протокол, който ще се предостави на дарителите. Инициативният комитет взе решение останалите средства от даренията да се разпределят за няколко обществени каузи- 500 лв. ще бъдат дадени за нова желязна врата на храм „Света Богородица“, други 500 лв. за изграждане на паметник на протойерей Евстатий Янков, известен сред местните хора като „светецът на Чепеларе“, а 1000 лв ще бъдат дарени за българския манастир "Зограф" в Атон.

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 25.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
  25 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
  25 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
  25 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
  25 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
  25 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
  25 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
  25 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
  25 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
  25 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
  25 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
  25 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
  25 май 2020
  Последни новини