-4 °C

Шестметрово разпятие засия над Чепеларе, местните даряват средства и за българския манастир в Атон

Изображение 1 от 5

   Инициативата „Да свети Кръста над Чепеларе“ съвсем скоро стана факт и християнският символ над родопския град засия в нежна бяла светлина. Това се случи след повече от половин година усилена работа, в която се включиха много хора от Чепеларе, а с дарения участваха както граждани и фирми, така и родопчани, живеещи на различни кътчета на света. В края на миналата година Инициативен комитет се зае с тежката задача да прокара кабели до върха, за да се вижда разпятието и нощем от всички махали на града. От идея, дарителската инициатива се превърна в обща кауза на чепеларци и хора, милеещи за града. 

  Християнският символ е дарение от чепеларката Елена Ганева-Раблес, която от десетилетия живее в Англия със семейството си. Металната конструкция е с размери 565 см. височина и 380 см. ширина и е поставена през 2006г на източния връх над града, над параклис „Света Богородица“. Стръмният, но живописен път към върха с Кръста, известен като „ Пътека на здравето“ ще бъде реновиран по желание на дарителката на разпятието, а след обществено обсъждане се заражда и идеята пътеката да бъде подобрена и да стане достъпна за туристи, и граждани на Чепеларе.

   Инициаторите не спират работата си и продължават с поставянето на пейки и маркировъчни табели по пътеката, както и с поддръжката на инсталацията. Осигурено е и заплащането на електричеството за осветлението за следващите 2 години, а на големия празник Кръстов ден ще се направи и освещаване на разпятието с курбан.

  Даренията са обявени, а събраните средства, както и разходите са отчетени до стотинка и описани в протокол, който ще се предостави на дарителите. Инициативният комитет взе решение останалите средства от даренията да се разпределят за няколко обществени каузи- 500 лв. ще бъдат дадени за нова желязна врата на храм „Света Богородица“, други 500 лв. за изграждане на паметник на протойерей Евстатий Янков, известен сред местните хора като „светецът на Чепеларе“, а 1000 лв ще бъдат дарени за българския манастир "Зограф" в Атон.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  20 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  20 яну 2020

  Случаен виц

  Последни новини