Шестметрово разпятие засия над Чепеларе, местните даряват средства и за българския манастир в Атон

Изображение 1 от 5

     Инициативата „Да свети Кръста над Чепеларе“ съвсем скоро стана факт и християнският символ над родопския град засия в нежна бяла светлина. Това се случи след повече от половин година усилена работа, в която се включиха много хора от Чепеларе, а с дарения участваха както граждани и фирми, така и родопчани, живеещи на различни кътчета на света. В края на миналата година Инициативен комитет се зае с тежката задача да прокара кабели до върха, за да се вижда разпятието и нощем от всички махали на града. От идея, дарителската инициатива се превърна в обща кауза на чепеларци и хора, милеещи за града. 

    Християнският символ е дарение от чепеларката Елена Ганева-Раблес, която от десетилетия живее в Англия със семейството си. Металната конструкция е с размери 565 см. височина и 380 см. ширина и е поставена през 2006г на източния връх над града, над параклис „Света Богородица“. Стръмният, но живописен път към върха с Кръста, известен като „ Пътека на здравето“ ще бъде реновиран по желание на дарителката на разпятието, а след обществено обсъждане се заражда и идеята пътеката да бъде подобрена и да стане достъпна за туристи, и граждани на Чепеларе.

     Инициаторите не спират работата си и продължават с поставянето на пейки и маркировъчни табели по пътеката, както и с поддръжката на инсталацията. Осигурено е и заплащането на електричеството за осветлението за следващите 2 години, а на големия празник Кръстов ден ще се направи и освещаване на разпятието с курбан.

    Даренията са обявени, а събраните средства, както и разходите са отчетени до стотинка и описани в протокол, който ще се предостави на дарителите. Инициативният комитет взе решение останалите средства от даренията да се разпределят за няколко обществени каузи- 500 лв. ще бъдат дадени за нова желязна врата на храм „Света Богородица“, други 500 лв. за изграждане на паметник на протойерей Евстатий Янков, известен сред местните хора като „светецът на Чепеларе“, а 1000 лв ще бъдат дарени за българския манастир "Зограф" в Атон.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини