Бисер Петков: Свидетели сме на ескалиране на исканията за хората с увреждания, граничещи с анархизъм

Правим всичко възможно да подготвим и внесем на есен в Народното събрание законопроекти, с които да подобрим положението на хората с увреждания в България. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков от парламентарната трибуна, цитиран от Канал 3. 

Той бе повикан за изслушване в Народното събрание от ГЕРБ, за да запознае депутатите докъде е стигнала работата по законопроектите, които трябва да подобрят положението на хората с увреждания. 

"Към министерството беше създадена работна група за изготвяне на промени в Закона за хората с увреждания със срок на работа до 30 юни. В отговор на исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, че реформата не трябва да се случва без тяхно участие, в средата на месец май техни представители бяха поканени и включени в работната група. За изготвянето на нов Закон за хората с увреждания срокът е удължен до 31 юли"”, обяви министърът по отношение на закона, който е пряко свързан с протестите на майките на деца с увреждания пред парламента. 

"Министерството на труда и социалната политика подготвя проект на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който ще бъде внесен в МС. Вероятно на днешното или на следващото заседание ще бъде одобрен. Той има за цел да подобри достъпа до заетост и обучение на лицата от уязвимите групи, основно на хората с увреждания“, допълни Петков. 

По отношение на промените в Закона за социалните услуги, министър Петков коментира, че работната група ще продължи интензивно през месец август. 

"Апелът към работната група от моя страна беше предвиденият в пътната карта срок от 15 октомври за законопроекта да бъде съкратен с един месец и в средата на месец септември работната група да има готов проект на Закона за социалните услуги. С оглед на технологичните процедури по приемането на разглеждането и одобрението на проект за нов закон, какъвто е Законът за социалните услуги, реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е края на месец октомври и началото на месец ноември тази година", каза министър Петков. 

"Усилията на министерството са да разпише законови промени, които да имат подкрепата на всички хора с увреждания", изтъкна Бисер Петков. 

По думите му че гарантирането на правата на хората с увреждания е един от основните приоритети в управленската програма на правителството, но по отношение на протестите той обясни, че в последните седмици и месеци има ултимативност в исканията. 

"Няма съмнение, че тази тема е в центъра на обществения интерес в резултат на серия от протести на организации на хората с увреждания срещу действащата система и политики за хората с увреждания. По-голямата част от исканията за реформи в политиките, свързани с хората с увреждания не са нови и имат своите основания в ратифицираната от България през 2012 г. Конвенция за правата на хората с увреждания, но в последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания", каза министърът.

Източник: http://kanal3.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    By
    bydlo
    1 0
    15:48, 25 юли 2018
    "...граничещи с анархизъм..."


    повреден роб !!!
Последни новини