В манастира над Смолян почетоха светеца лечител, чиито мощ са пръснати по света, за да лекуват всички

Изображение 1 от 6

    Епархийският  манастир "Св. Вмчк Пантелеймон" над  Смолян отпразнува своя  небесен покровител с тържествена Вечерня с Петохлебие на 26 юли и света божествена Литургия на 27 юли. Храмовият празник  премина под непрестанен дъжд, който не попречи на поклонници от Смолян и различни места в страната да пристигнат в манастира за богослуженията с общи молитви. Светата божествена Литургия отслужи секретарят на Архиерейското наместничество  в Смолян и изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков, заедно с още двама свещеници и песнопенията на църковният хор при храм „Св. Неделя“ в кв. „Райково“.

    Иконом Запрян Шиков поздрави всички присъстващи в храма с празника и им пожела закрила от свети великомъченик Пантелеймон, незаменим лекар и изцелител на всяка болест и немощ. Нужно е само да го призоваваме в молитва искрено и с чисто сърце, помнейки, че както милостиво е живял на земята, така и милостиво помага на нас и от небето.

    Свети Пантелеймон е живял през 3 век в Никомидия, роден от майка християнка и баща езичник, който го изпратил да учи медицина при най-добрия лекар- придворен на римския император Максимилиан. Императорът го харесал и поканил на служба в двореца, но християнският свещеник Ермолай му разкрил  евангелското учение, което напълно променило живота му. Като знак от Бога за способностите му веднъж Пантелеймон  /името означава всемилостив/, видял на улицата ухапано от отровна змия мъртво дете и отправил искрени молитви към Бога да възкреси детето. То оживяло, а след лед чудото Пантелеймон приел  Христово кръщение и се развил като незаменим лечител, но заради вярата си бил подложен на мъчения и хвърлен на лъвовете да го разкъсат, но те започнали да се умилват около него. Отсекли главата му, но потекло мляко вместо кръв, а маслиновите дървета се изпълнили с плод.

    Свети Пантелеймон пострадал за вярата през 305 г., мощите му били разпръснати по целия свят като чудодейни и лечителни. В житието му се отбелязва, че неговата безкористна любов към хората, неговото търпеливо понасяне на страданията могат да бъдат  пример за нас. И да призовем  целителя Пантелеймон да моли Бога и да не допуска да останат в нас болестите, от които боледуваме с душа и тяло.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини