20 бесарабски българчета гостуват в Смолян, рецитират Вазов и Левски, покланят се на Родопската Шипка

Изображение 1 от 5

    „Тази среща е много сърдечна за мен! Като областен управител, искам да изразя, от свое име и от името на гражданите на област Смолян, признателност за това, че не късате връзка с вашите родови корени, че пазите подобаващо българските традиции и обичаи, съхранявате българското самосъзнание, пазите българщината. Знам, че това не е лесно, когато си извън страната, затова изразявам признателност и благодарност към вашите родители, към вашите предци!”

    С тези думи областният управител Недялко Славов посрещна 20 бесарабски българчета от Одеса, които днес посетиха Областна администрация Смолян по негова покана.

    Децата ще гостуват в област Смолян до 31 юли, като по време на престоя си посещават културно-исторически и туристически забележителности, опознават родопската култура и местните обичаи. Те са на възраст между 8 и 15 години и учат в неделно училище „Българска камбана” в Одеса. Две от децата рецитираха стихотворенията „Аз съм българче” от Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев. Отлично танцуват български хора, знаят и от сърце пеят български песни.

    „Бесарабските българи винаги са имали своята огромна историческа роля, дори и за запазването на България в настоящите й граници.”, каза Славов, отбелязвайки, че винаги ще бъдат посрещнати с гостоприемство в област Смолян и могат да разчитат на подкрепа и съдействие от негова страна и отправи покани да обмислят възможността да получат висшето си образование в България.

    „Нашият регион има какво да предложи. Освен туристически забележителности, ние имаме университети с перспективни специалности в областта на техниката, икономиката, с добра реализация.”

    Марина Перели-Плеханова – ръководител на делегацията изказа специални благодарности към областния управител Недялко Славов за топлото посрещане и гостоприемството.

    Бесарабските българчета от Одеска област посещават за първи път региона по програма за културно-исторически и туристически обмен, която се реализира от Туристическо дружество „Родопея”. По програмата от дружеството работят Тодор Тодоров, Снежана Кукунджиева, Сергей Генчев, Георги Колкьовски, Величко Чаушев. Ръководители на делегацията са Марина Перели-Плеханова и Татяна Кирилова.

    По-късно днес заместник-областният управител Владимир Гърбелов придружи делегацията до връх Средногорец, където бесарабските българчета се поклониха пред паметник-костницата на загиналите герои от 21-ви пехотен средногорски полк.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини