Радослава Лазарова от Смолян блесна на модната сцена в България, нейна рокля обра овациите на фестивала в Кан

    Тя е Радослава Лазарова на 32 години от Смолян. Красива и талантлива дизейнерка на официални и булчински рокли, с които наскоро впечатли не само ценителите, но и професионалистите в модния бранш, а нейна рокля вече е показана на една от световните сцени за мода и стил, каквато е филмовият фестивал в Кан.

    На червения килим Наталия Гуркова носи уникалната рокля на младата дизайнерка от Смолян Радослава Лазарова, а блестящият тоалет е част от първата ѝ авторска колекция Womanity. И съвсем не е случайно, че рекламни лица на роклите ѝ вече са две красавици с корона „Мис България“ – Наталия Гуркова „Мис България 1998“ и Вероника Стефанова – „Мис България 2017“. Ради е високо оценена и от председателя на Академията за мода и моден експерт проф. Любомир Стойков, който избра да работи с нея.  Най-вероятно тайната не е само в това, че Ради е второ поколение дизайнер и работи във модната къща на родителите си в Смолян. Как родопското момиче стига до престижните модни подиуми у нас,  от къде тръгва любовта ѝ към рисуването и модата, за да се изяви на елитните модни форуми в България, пред СмолянБГвести разказа самата тя.

    Радослава Лазарова е родена в Смолян. Завършва езикова гимназия. Записва моден дизайн във Варна, но се мести в София, където 19-годишната смолянчанка записва Нов български университет, вземайки 4 години в две. Готви дипломната си работа още докато учи в трети курс. На 23 години се дипломира със специалност „Художник-дизайнер“ и решава да се върне в родния Смолян, където работи 10 години в моднат акъща на родителите си. Там трупа опит и гради самочувствие, за да покаже първата си самостоятелна колекция на едно от най-престижните модни събития в България Sofia Fashion week 2018 през март.

    „През тези 10 години в модната къща на родителите ми бях моделиер-конструктор, най-основното нещо в тази работа е кройката, и дори милиметър да се избяга от контура, има разминаване при събиране на детайлите на цялото. Заедно създадохме булчинска и абитуриентска линия, правили сме фотосесии, ревюта, но не събирах кураж да изляза самостоятелно. Аз съм перфекционист, искам да се чувствам сигурна и опитна, за да покажа издържана авторска работа. Защото има много творци, но искам моята рокля да е интересна и да е изпълнена перфектно, за да дам завършен продукт на клиента. Наследих от майка ми нещо, което не можеш да научиш в никое училище – всяка хубава рокля иска много качествен, и много метраж плат. В годините работихме с френска фирма – втора по продажби в света на сватбени дрехи. Те ни възложиха да направим за тях 4 модела – дадоха технологията и знаехме качеството, което се изисква за този вид продукт. “

    Талантливото момиче много рисува докато стигне до шиенето и конструирането на дрехи, но още от студентските години търси предизвикателството и избира за тема на дипломната си работа „Градски фонтани“, увлечена от нестандартните форми на падащата вода, които претворява в дрехи. „Водата и формите на водата са вдъхновяващи, аз търся различното, обичам да експериментирам, а от водата никога не можеш да очакваш нещо стандартно. Животът в града е интензивен – на скорост, а парковете с вода отпускат и зареждат с красота. “, обяснява избора си десет години по-късно младата дизайнерка.

    „Аз съм второ поколение дизайнер, талантът съм наследила от моята майка, както и постоянството и любовта към модата, тя е от родителите ми, сигурна съм.  Баща ми има уникален усет към всичко красиво. През всички години е бил подкрепа на майка ми, заедно създадоха всичко, а той се отказва от мъжката професия на технолог в „Комуна“, за да създадат заедно цеха за булчински рокли. “, казва с обич за семейството си Ради.

    Детските ѝ спомени са свързани с куклите, на които шие рокли заедно с приятелка на покрива на един гараж, докато хола на семейството е превърнат в модно ателие. „Детството ми мина с куклите и парцалите, но не мислех, че това ще го правя през целия живот. В хола ни беше пълно с шевни машини, там беше първото ателие. След това родителите ми купиха стара къща, реновираха я, за да създададат модната къща. Те направиха това заедно-той отговаря за специализираната поддръжка на машините и технологията, докато майка ми е сърцето на творческата дейност, в която заедно работят вече 28 години. “, обобщава Радослава пътят на фамилния бизнес, започнат когато тя е едва 4 годишна, а сега е в центъра на събитията.

    За пръв път усеща тръпката на високата оценка, когато представя курсова работа на етнотема, в която дрехите ѝ били с елементи от родопски пояс, претворен като акцент в модерно облекло. „Увит около тялото създава красив силует и направих колекцията от мъжко и дамско облекло, беше съвременна мода с етно елементи от родопския костюм. Забавно ми беше, но бях изненадана, че преподавателката ми го показа на всички и каза: „О, това можеш да го продадеш и само за идеите да получиш пари!“ Не го направих, не съм комерсиален тип, но това беше нещото, което ме вдъхнови да продължа да творя и да повярвам, че си струва. “ 10 години по-късно тя обира овациите в раздел „Висша мода“ на пролетното издание на, където ще участва и тази есен с новата си колекция за абитуриентите. „Мисля да ги изненадам, време беше. Това ще е моята абитуриентска колекция, финал ще бъдат сватбените ми облекла, там е силата ми, но ще дам и много интересни идеи за бала им. “, загатва Ради.

    За дебюта си на млад дизайнер на Fashion week 2018г.  тя се представи с авторска колекция от официални облекла Womanity и обра овациите.  Подготвяна е повече от година-от идеите до реализацията на 20 рокли-ръчна работа, скъпи материали и блестящи акценти.  Всички рокли са с ръчно нашити авторски дантели, ефирни и нежни материи като тюл и коприна, а украсата включва прозрачни детайли и бляскави акценти с кристали, перли и мъниста, 3D флорални мотиви и пера. От тях тя избира за дебюта си на модната сцена 12 тоалета. „Това е моята прекрасна, различна, индивидуална колекция официални тоалети, предназначени за всяка жена, осъзнала себе си като дама. Без оглед на възраст и телосложение, защото за всяка фитура може да се ушие много добър модел. “ 

    Преди това с колекцията си булченски рокли Ради, участва в голямо модно събитие „Магия на красота“, където се запознава с проф. Любомир Стойков, корифей в българската мода, който я поздравява за таланта, а в последствие започват съвместна работа. „Той е човек, който не просто разбира от мода. Бях щастлива, че работим заедно. За мен неговата оценка беше велика, настръхвам като го казвам, това е голямо признание, от човек на това ниво. От него се уча. “, признава родопчанката с вкус към естетска авантюра в дизайна. Признава, че е провокирана да експериментира с цвета на булчинските рокли и е любопитна да вкара червеното като акцент в косите, колана и ръкавите на една бъдеща сватбена колекция, която ще носи духа на традиционния български костюм.  „Булчинската рокля е била в червено преди много години. Плюс това червеният цвят е огнен и ще остави уникално впечатление и бих заложила на червеното като лек привкус на темперамент за булчинска рокля. “, признава амбициозната дизайнерка, която не крие, че обича асиметрията, а детайла ѝ е страст.

    Извън модата Радослава се е отдала на 8 годишната си дъщеря Божидара, която на крехката си възраст вече е шампион по спортни танци и има детески медали. Красива, млада и свободна тя е отдадена изцяло на семейството, модата и Божидара, която я учи да се радва на малките неща, да оценява всеки миг и да бъда истинска. На какво учи тя малката си дъщеря? „Да бъде добър човек, да преследва мечтите си. Вазимно се учим на любов към живота и красота във взаимоотношенията“, признава младата дизайнерка с родопски корени.

    Мечтае един ден да облича Дженифър Лопес, защото се вдъхновява да твори за пищната световна знаменитост, събрала в себе си темперамент и звездност, сподели младата дизайнерка, чийто моден идол обаче остава Виктория Бекъм. А за себе си след 10 години си пожелава да бъде по-уверена и още по – успешна. И защо не, след като топ лице като Наталия Гуркова казва за нея: „Ради е изключително талантлива! Роклите ѝ направиха невероятно впечатление на червения килим. Непрекъснато ме питаха на кой дизайнер са и изказваха предположения, цитирайки световни имена като Ели Сааб и други. Тя е токлова млада и вече има такъв успех!“.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини