Награждават посмъртно д-р Алекси Деянов, лекарят, който докато боледуваше тежко, не върна пациент

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев награди посмъртно с Почетен златен знак на Министерството д-р Алекси Деянов. Медикът, посветил повече от 20 години на пациентите си в Арда, Могилица и околните селища, въпреки че страдаше от тежко заболяване. Д-р Деянов е родом от село Смилян, но цялата му лекарска практика премина в Арда, а през последните 12 години беше на хемодиализа два пъти в седмицата.  Две години преди да почине,  той получи нов бъбрек от брат си, който стана донор, но организмът му не успя да понесе трансплантацията. Въпреки това д-р Деянов не спря да работи до последния си дъх на 18 юли 2017г. Инициативата за посмъртното отличие е на лекаря-журналист и главен редактор на сп. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов, който е направил предложението пред здравното министерство.

Д-р Деянов още приживе имаше подкрепата на местното население, за лечението му се организираха няколко дарителски кампании, а в паметта на хората ще остане като лекарят, който не отказваше помощ, дори когато той сам не е добре.  Често казваше: „Бъбрека си е мой проблем, хората имат нужда от помощ.“, а след трансплантацията мечтаеше да се върне на работа при пациентите си.

Д-р Деянов е носител и на наградите „Лекар на годината“ и „Достоен българин“, а една година след смъртта му получава и Почетния знак, който ще бъде връчен на съпругата му на празника на село Арда на 11 август тази година.  

От кметството в смолянското село са внесли предложение до Общинския съвет в Смолян здравната служба, в която д-р Деянов работи от 1991г. до края си, да носи неговото име.


Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини