Манифестация с трактори, мелница на над 2 века показват в изложба за празника на Арда

    Уникална изложба от стари снимки, някои на повече от половин век, ще бъде открита в читалището в село Арда за празника на 11 август. Тя е съвместна изложба на кметство Арда и Държавен архив Смолян и носи еднозначното наименование „Пътуване през времето".

    Колекцията от над 100 черно-бели кадъра е събирана в продължение на няколко месеца от секретаря на кметството Захаринка Атанасова, която издирва уникатите, за да се „събере“ историята на смолянското село. Фотосите са предоставени от различни местни жители, любители фотографи и хора от други градове на страната, живели и работили там преди десетилетия.

    Сред автентичните снимки, на по няколко десетилетия, има и рядък кадър на построената в далечната 1792 година мелница в Арда, намирала се някога до местната църква. Снимката е правена през 1972 г., вековната мелницата отдавна е разрушена, но снимката е жив спомен за всички, които я помнят, а и не само за тях. Изложбата ще бъде подредена в сградата на кметството, а там ще видите снимки от 1 май 1965 г. на първата манифестация със селскостопанска техника в Арда. Има още много и интересни снимки от миналото на селото ни. Празникът на селото ще се проведе на 11 август, като началото му ще бъде дадено с концерти, в които ще участват самодейни и танцови състави.

    Програма на празника на село Арда на 11 август 2018г.

    11.00 ч. Откриване на празника. Празнични концерти с участието на самодейни и танцови състави.
    „Пътуване през времето“ съвместна изложба на Кметство Арда и Държавен архив Смолян.
    Връчване посмъртно „Златен почетен знак“ на МЗ на д-р Алекси Захариев Деянов.
    19.00 – 24.00 ч. Веселие с оркестър „Мечта“ гр. Хасково.
    ЗАПОВЯДАЙ ТЕ!

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини