Без да са съдови хирурзи, смолянски лекари спасиха 15-годишно момиче с разкъсани артерии след тежка травма от колело

  15-годишната пациентка е спасена и изписана от болницата на Голяма Богородица за радост на родителите си и на целия лекарски екип, извършил поредното чудо да спаси човешки живот. Момичето живее втори живот, благодарение на много тежка и рискова сърдечна операция, извършена от лекари в Смолянската болница. Те успяват да спасят детето, въпреки че в Смолян няма съдови хирурзи, които могат да я извършат, а в болницата до сега такова нещо не е правено. Момичето по спешност пристига в понеделник – 13 август на ръба на смъртта, след претърпян тежък инцидент с колело. Линейката докарва детето с разкъсана главна артерия, а другата била буквално смачкана от удар и с образуван тромб.

  Момичето е от Варна и е било с родителите си на почивка в Пампорово, където във фаталния понеделник карало колело. При падане с велосипеда, част от кормилото се забива в слабините му и скъсва главна артерия, в следствие на което губи много кръв и пристига в Спешна помощ с огромна кръвозагуба от около 1.5 литра.

  Поради множеството травми то веднага е приведено в Травматологично отделение, където завеждащият лекар д-р Николай Стаевски в операционната установява, че едната от двете артерии е скъсана и макар да не е съдов хирург успява да зашие разкъсания главен съд, за да спре кървенето. Секунди по-късно става ясно, че кракът на детето остава обездвижен и няма кръвоснабдяване на крайника, което на практика сочи, че е засегната и друга артерия.

  Тук отново на ход се включва щастливата съдба и момичето е преместено в Центъра по инвазивна кардиология, който беше открит само преди два месеца. Родителите на детето и екипът кардиолози, начело с д-р Николай Илиев, са изправени пред тежък избор, защото в смолянската болница такава операция никога не е правена, за нея са нужни съдови хирурзи, а детето едва ли ще стигне живо до Пловдив, където това може да се направи. Рискът за всички е огромен, защото транспортирането в най-добрия случай е щяло да доведе до загуба на единия крак на детето. Бащата се доверява на лекарите, а д-р Илиев и екипът извършат спешна ангиография /б.а. рентгенконтрастно изследване на пространство на сърдечни съдове и кухини/, което вече показва и втората скъсана главна артерия. Тя била буквално смачкана от удара с колелото, с образуван тромб, разказа за СмолянБГвести завеждащият Кардиологично отделение д-р Нина Шехова. За щастие операцията е успешна и само 12 часа по-късно момичето е на крака, а на 15 август е изписано.

  Д-р Шехова обобщи, че рискът за лекарите е бил огромен, д-р Илиев е изключителнен специалист – но не е съдов хирург, въпреки това поема цялата отговорност, за да даде шанс за живот на момичето. По думите ѝ, спасеният детски живот е факт благодарение на лекарите и новата модерна апаратура в Инвазивната кардиология, която позволява да се види цялата сърдечно-съдова система. 

  Щиляна Чакърова

  Източник: Smolyan.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Бе
   Бени
   7 -2
   15:41, 16 авг 2018
   Поклон! И моля Ви, останете си в Смолян!
  • 2
   Пр
   Примовска
   0 0
   16:13, 20 авг 2018
   Поздравления за смелостта, за професионализма и за това, че ви има! Да, останете си в Смолян!

  Хороскоп за 13.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
  13 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
  13 юли 2020
  Последни новини