3 000 евро обезщетение на убиеца на сестрите Белнейски за лоши условия в затвора

Убиецът на сестрите Белнейски Лазар Колев осъди България в Страсбург. Той  ще получи от българския данъкоплатец обезщетение от 3000 евро за лоши условия в килията и нарушени човешки права в затвора, реши правителството след становището на Европейския съд по правата на човека. Колев излежава доживотна присъда, след като беше признат за виновен за жестокото изнасилване и смъртта на сестрите през 2006 година.  

Решението по делото „Петров и други срещу България“ е постановено по четири обединени жалби – на Стоян Петров, Илиян Михайлов, Йордан Петров и на Лазар Колев.

Жалбоподателите по делото изтърпяват дългогодишни наказания лишаване от свобода или доживотен затвор. Те повдигат оплаквания по чл. 3 от Конвенцията с оглед лошите условия на задържане, както и ограничителните условия на режима на изтърпяване на наказанията, съобщиха от Министерски съвет.

Претенциите на Колев са за наложения му специален режим зад решетките, при който той е изолиран от останалите затворници и има възможност да контактува единствено с тези, които изтърпяват същото като неговото наказание- доживотен затвор. Твърди още, че не е имало течаща вода в килията му, която била по-малка от 6 квадрата.  Оплаква се от хигиенните условия, от хлебарките в килията си и други паразити, от недостатъчната естествена светлина в помещението и от постоянното изкуствено осветление.

Още по 4 хил. 3 хил. евро ще плати държавата за претенциите и на другите лишени от свобода по същото дело, четвъртият от жалващите се затворници, не е предявил претенции за обезщетение.

За разноски по делото на България са присъдени и още  3046 евро.

На заседанието си днес министрите гласуваха за изплащане на общо 59 340 лв. обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека. Решенията по делата срещу България са постановени в периода 1 февруари  до  19 юли тази година.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини