Дариха кметица на родопско село, работи безвъзмездно за хората с увреждания

Изображение 1 от 4

    За шести път група от 16 членове на  организациите на Съюза на слепите и Съюза на инвалидите в Смолян гостуваха на събора и годишната среща в село Давидково „Под родно небе – със спомени и мечти“, по покана на кметицата Севда Чолакова.

    “Кметицата доброволно обслужва и нашите членове, грижи се за слепите от Давидково, Загражден, Гълъбово, Стърница, Сливка.“, сподели председателката на смолянската организация на слепите Теменужка Миткова. На събора тя връчи на сърцатата кметица Плакет  с признателност за добрата работа и ползотворното сътрудничество. От името на гостите от смолянската група пък, Чолаково получи дар - саморъчно изработен сувенир от дърво, хартия и мъниста, символ на благополучието.

    „За мен Севда  е изключителен човек – не само като председател на дружеството на инвалидите в Давидково. В сърцето ѝ има място за всички хора  и за  цялото село. Тя самата е с увреждания, но това не ѝ пречи да иска да работи, да помага и да дава надежда“, сподели Миткова. Кметицата Севда Чолакова благодари на всички подкрепящи проявата: „Съобщавам имената, защото без люде и пари нищо не става, и защото старата народна мъдрост е жива – ръка, която дава, празна не остава.“ Тя изрази радостта си, че в отдалечено Давидково има живот въпреки трудностите в държавата, в селото– работят три цеха за пелети, пет дървообработващи фирми, мандра, шивашки цеха, откри се наскоро и ново малко предприятие, има и животновъди.

    След гостуването в Давидково групата от Смолян продължи празничното гостуване в селата Манастир и Джурково, където опитаха от курбана по повод празника на църквата „Св. Богородица“, пяха и се повеселиха заедно с домакините.

    „Организацията на слепите в Смолян се старае да разнообразява живата на членовете си, някои от които въобще не виждат къде ходят, но чувстват със сърцето си и по усет се оправят. Тази година организацията е имала участие в известния техен фестивала в Перник, на състезания в Шумен и Димитровград, отделни пътувания  с поемане на транспорта от Съюза на слепите. За нашите хора е полезно да имаме социален и културен контакт, а също и певческата ни група да се изявява. “, сподели Миткова.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини