Смолянски бизнесмени дариха голяма сума за нов автобус за ансамбъл „Родопа“

    Най-голямата и известна фолклорната формация на Смолян ще репетира в нова зала, смолянски бизнесмени дариха голяма сума за закупуването на нов автобус, с който ще се пътува за задгранични турнета. За новите придобивки за танцьорите, оркестъра и хористите, с които стартира новата творческа година, съобщи днес главният художествен ръководител Андреан Петров.

    С чаша шампанско и брифинг пред журналисти, днес фолклорен ансамбъл „Родопа“ официално откри 58-я творчески сезон на формацията, емблема на родопския фолклор.„Изминалият сезон беше активен сезон, беше и противоречив, но днес си казваме „На дабър час“ за поредния, който се надяваме да е сезон с много срещи и аплодисменти с любимата публика." , каза Андреан Петров и допълни, че успехите на Ансамбъла са реултат от доброто сътрудничество с всички други ансамбли в страната и община Смолян.

    До 10 дни ще започне и цялостен ремонт на пода на залата за репетиции в сградата на театъра, след който тя ще стане привлекателно място за репетиции, както на ансамбъла, така и на дуги творчески формации. „През лятото в сградата на РДТ бяха изцяло подновени електронното табло за осветление във фоайето на сградата и главното елтабло, което създаваше проблеми дълги години. В тези ремонти са инвестирани повече от 20 хил.лв. и те няма да спрат. Ще продължат с ремонта на балетната зала, ще се направят по подовата конструкция още неща, за да могат хората от ансамбъла, театъра, ОДК да работят нормално.“, каза Петров и пожела на всички 58-я творчески сезон да е стъпка нагоре.

    В творческата програма на Ансамбъл „Родопа“ са заложени много нови продукции, първата, която ще се представи пред публика в рамките на септември или най-късно до средата на октомври, ще бъде концерт-спектакъл „Любими родопски песни и свирни“. „В него публиката ще слуша любими родопски песни, представени по по-атрактивен и съвременен начин. Следваща изненада ще е нощта на фолклора – атрактивен спектакъл, с който да се надгради постигнатото от „Невястата“. Поставили сме си абмициозна цел – да посетим над 25 населени места в страната, подготвяме документи за участие в международен фестивал в Гърция „Филипион“, който се провежда всяка година между юли и август. “, разкри част от предстоящите прояви Петров.

    Според него интересът към ансамбъла се повишава, следващата седмица ще има кастинг за двама млади нови танцьори. „Има проблем с подновяването на възрастта на оркестъра и ще говорим с общината и с музикалното училище в Широка лъка, ако трябва да се дава стипендия, но да се намери начин за привличане на млади оркестранти тук при нас.“, коментира още художественият ръководител на формацията и допълни, че тази година ще се заложи на солови изяви, което ще се даде възможност на солистите от хора и оркестъра да покажат какво могат. Сред новите и сериозни придобивки за работата на Ансамбъла е новият автобус, който ще бъде закупен с дарения на големи суми от смолянски бизнесмени. Благодарение на него ФА „Родопа“ ще спести огромно перо от разходите си и ще може да пътува на задгранични турнета.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини