Върховният съд заличи едното СДС, софийският – другото. Преглед на националния печат

„Дума": Премиерът официално оповести за парите по ИСПА

През последната година страната ни доказа пълна политическа воля и способност да извърши необходимата промяна в администрирането на европейските средства, каза премиерът Сергей Станишев вчера в Министерския съвет. Резултатът не закъсня, решението доказва, че усилията на правителството да отстрани всички нередности и пречки са оценени по достойнство, каза премиерът по повод решението на Европейската комисия да деблокира 115 милиона евро по предприсъединителната програма ИСПА за България.
По-рано стана известно, че ЕК размразява 115-те млн. евро по програма ИСПА за България. Официално позицията на комисията бе оповестена на среща в Брюксел между вицепремиера и министър по усвояването на еврофондовете Меглена Плугчиева и еврокомисаря по регионалната политика Данута Хубнер. Спрените пари са предвидени основно за строежа на автомагистрала "Люлин".

„Труд": Бариерата от 8% падна

На предстоящите избори партиите и коалициите ще влизат в парламента, ако прескочат 4%-та бариера. Това стана ясно, след като вчера Конституционният съд с 11 на 1 гласа обяви за противоконституционен текста от изборния закон, който въведе 8%-на бариера за коалициите.
Съдът обаче постигна реми срещу мажоритарния вот и така на предстоящите избори ще се гласува смесено.
С 11 на 1 гласа Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен текста от изборния закон за 8% бариера пред коалициите. Надделяло съображението, че тази бариера нарушава принципа на равно избирателно право, научи "Труд".

„Дума": ВАС заличи СДС на Юруков, СГС - Мартин Димитров

Върховният административен съд вчера отмени решение номер 111 на ЦИКЕП, с което беше регистрирана СДС с председател Пламен Юруков. В същото време СГС преустанови делото по регистрацията на Мартин Димитров като лидер на СДС.
Решението на ВАС за СДС-Юруков е окончателно и не подлежи на обжалване. Според създалия се казус партията СДС с лидер Пламен Юруков не може да участва в изборите. Пред ДУМА Пламен Юруков обясни, че до изборите Мартин Димитров няма да бъде регистриран в Софийския градски съд като лидер на СДС, особено след вчерашното спиране на съдебното производство по вписването на новото ръководство на синята партия. По думите му след парламентарните избори по устава на синята партия се предвижда провеждането на нови вътрешнопартийни избори за председател на СДС. Юруков каза, че засега не знае дали ще се кандидатира за председател на партията. Но това, което със сигурност знам, е, че едва ли Мартин Димитров ще бъде избран отново след всички каши, които забърка, каза синият лидер. Той поясни, че регистрацията, която той е направил, принадлежи на СДС.

„Стандарт": Пълна промяна с евролистите

Пълна промяна в евролистите хвърли в шок мераклиите за Брюксел. Шефовете на БСП и ГЕРБ изненадаха съпартийците си с рокади в последния момент. Бойко Борисов подсили списъка, като пусна на избираемото 4-то място брата на президента Петър Стоянов - Емил. Досегашният евродепутат Николай Младенов не влезе в листите, защото Генерала го обяви за бъдещ министър.
След броени часове "Позитано" 20 отвърна на хвърлената ръкавица. Външният министър Ивайло Калфин неочаквано бе обявен за -1 в червената листа. Досега мястото се смяташе за запазено за Кристиян Вигенин. Подгласник на Калфин се очаква да е другият вицепремиер Меглена Плугчиева. Лично Станишев настоял за този ред. Решението му паникьоса социалистите, които се спрягат за избираемите места. Имената им ще бъдат обявени днес.

„Труд": Обвиняват Мургина за натиск по GSM-а

В петък бившата шефка на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина е призована, за да бъде обвинена в три престъпления. В края на миналата седмица продължилото повече от 3 месеца разследване в НАП е приключило. Според запознати събраните материали за бившата шефка на данъчните надхвърля 100 страници, научи "Труд". Освен на Мургина, обвинения ще бъдат повдигнати и на още трима висши служители на НАП.
Сложна престъпна схема, при която десетки милиони от данъци не са влезли в националната хазна са в основата на обвиненията срещу бившата вече шефка на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина. В края на седмицата срещу нея ще бъдат повдигнати три обвинения. Ексданъчна №1 ще отговаря пред закона за длъжностни престъпления, оказване на принуда и попълване на документи с невярно съдържание.

„Новинар": Максим Стависки отърва решетките
Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който пиян причини катастрофа край река Ропотамо през 2007 г., няма да лежи в затвора. В пътния инцидент загина Петър Петров, а Мануела Горсова изпадна в кома.
Решението за условна присъда за Стависки беше взето от магистратите от Върховния касационен съд днес. Те потвърдиха присъдата от 2 години и половина условно с 5-годишен изпитателен срок, дадена на фигуриста на първа инстанция от съда в Бургас.
Размерът на обезщетенията за нанесени неимуществени вреди се намалява. Вместо обезщетение от 150 000 лева за Мануела Стависки ще трябва да даде 90 000 лв. Обезщетението за загиналия Петър пък става 200 000 лева за двамата му родители от първоначалните 240 000 лв.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини