Над 3000 се надпяват на фолклорния фестивал в Неделино, цял час звучи само автентичен неделински двуглас

Над 3000 са участниците в седемнайстия по ред Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. Повече от 100 читалища от цялата страна, местни самодейци, групи от Гърция, Румъния, Турция и Македония са заявили участието си в трите фестивални дни. „Има групи, които идват в последния момент и ги вмъкваме извънредно в конкурсната програма. Не връщаме никого”, каза за СмолянБгвести кметът на Неделино Боян Кехайов.

При този сериозен интерес оказва се, че Неделино е тясно да побере всички гости. Около 200 са местата за настаняване в родопското градче. Съставите, които се намират на по-близко разстояние, се представят на сцената и си пътуват още същия ден. Но има гости от другия край на България, като Силистра например и те си ангажират нощувка в близки до Неделино селища. Така е запълнена хотелската база в Златоград, Ардино, Кърджали, Минерални бани, коментира Кехайов.

Официалното откриване на фестивала е тази вечер, а повече от 200 души са приели призива на община Неделино да дойдат на площада с народни носии. Преди това цял час е отреден да се слуша само неделински двуглас, признат вече като безценно културно наследство на България. На сцената ще се изявят известни изпълнители на двуглас като Филип Синапов, Борислав и Искра Бакалови. Дадена е възможност за изява и на местните самодейци от Неделино, които пазят жива фолклорната традиция на двугласа. Осем двойки от Неделино ще представят характерното женско и мъжко двугласно пеене.

След официалното откриване също има богата концертна програма. Ще се представят Ансамбълът  при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  фолклорният изпълнител Тинчо Севдалинов и оркестър "Пим", а след 21 часа на сцената ще излязат Георги Милчев-Годжи, Невена Цонева, Лилия Стефанова, Краси Радков и Балет "Магаданс”.

Величка Петкова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини