Броени дни до първото издание на Националния събор на гайдата „Апостол Кисьов“, бащата на ансамбъл „Родопа“

    Остават броени дни до началото на първия по рода си Национален събор на гайдари и гайди „Апостол Кисьов“, който ще се проведе в смолянското село Стойките следващата седмица. В дните 22 и 23 септември стотици гайди от целия смолянски регион ще огласят планината, ще свирят на сцената на открито, където ще се изявят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнители – професионални и любители музиканти, българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: от автентичен и обработен фолклор до импровизации с фолклорния синструмент, символ на Родопите. Културното събитие, за което са направени над 300 заявки за участие, ще представи гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие, в изпълнение на двата вида български гайди – каба и джура.

    Ще се проведе и безплатна Школа за обучение на начинаещи мераклии да се учат да свирят, както и много други прояви,  предвидени в двата дни на Събора.

    Съборът носи името на родения в Стойките фолклорист и баща на емблематичния родопски оркестър „100 каба гайди“ Апостол Кисьов, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината. Той е организирал оркестър от „100 каба гайди“, а първата му концертна изява е била през 1961 г. на събора „Рожен“.

    Организационният комитет има амбицията Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ да прерасне в международен.

    СмолянБГвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини