Избраха 10-те автори на стихосбирки, които ще се състезават за Националната награда „Усим Керим“

Десет автори и стихосбирки са номинирани в петия Национален конкурс за поезия „Усин Керим“ – Чепеларе 2018 г. Номинациите са направени след края на първия етап на Националния конкурс от жури от известни български поети. Председател на оценяващата комисия е поетесата Маргарита Петкова, а членове са Валентина Радинска и Ивайло Диманов, които прочетоха всички постъпили стихосбирки.

На 8 октомври 2018 г. журито определи 10-те номинирани творби, които ще се състезават за наградата.

НОМИНИРАНИ АВТОРИ И СТИХОСБИРКИ, ПОДРЕДЕНИ ПО АЗБУЧЕН РЕД

Азис Шакир – Таш – „Околосветска обиколка на липсата“
Елена Денева – „Благословени върхове на пръстите“
Ива Спиридонова – „Думите ми“
Илиана Илиева – „И не помислям докога“
Лили Качова – „Бряг за безпътници“
Мария Донева – „Любовта идва“
Николай Дялков – „ Нагазваме в женски води“ / „Адресна регистрация: Бежанец“
Светлана Йонкова – „Жива вода“
Филип Кабакян– „Гнездо за книжни лястовици“
Яна Вълчева – „Миг след лятото“

Десетте автори и стихосбирки ще участват във втория заключителен етап – конкурс-спектакъл, който ще се състои на 19 октомври 2018 година. В 18:00 часа в НЧ „Родопска искра 1880“ в Чепеларе авторите лично ще представят своите стихосбирки и една от тях ще получи Националната награда за поезия „Усин Керим“. Публиката в залата също ще определи своя фаворит.

Националната литературна награда за поезия „Усин Керим“ е учредена през 2010 г. от Община Чепеларе и е посветена на големия български поет от ромски произход Усин Керим. Той е обявен посмъртно за почетен гражданин на Чепеларе по време на честването на 80 години от рождението му през 2008 г. Наградата се присъжда на всеки две години през месец октомври и се състои от статуетка с образа на Усин Керим, изработка на смолянския скулптор Ангел Бебелеков и чек в размер на 1500 лв. Награда на публиката е в размер на 500 лв. За наградата за поезия „Усин Керим“ кандидатстват български поети, издали книги през последните две години преди годината на връчване на наградата.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини