Нужни са още мерки за зимата: дублират се снегорини, камиони засядат в преспи

Готови ли са общините за зимата и какви договори са сключени за зимно поддържане на пътищата от републиканската и общинската пътни мрежи, дискутираха експерти и кметове на Областния съвет в Смолян за намаляване на риска от бедствия.

За републиканската пътна мрежа срокът на договора изтича и предстои неговото подновяване с фирмата изпълнител, ообяви шефът на Областно пътно управление-Смолян инж.Костадинка Миланова. Половината от общините имат сключени действащи договори, а в останалите са предприети мерки до началото на ноември да бъдат сключени договори с фирми за зимно поддържане на общинската пътна мрежа.

Областният управител обърна внимание, че трябва да с евземат мерки за повишаване готовността за извличане на закъсали тежки товарни автомобили, както и недопускането дублиране на снегопочистваща техника за различни пътни участъци. Институциите и общините в региона декларираха, че са предприети всички необходими мерки, така че към началото на ноември да бъдат в пълна готовност за зимния сезон.

На заседанието се реши и създаване на работна група за разработване на Областния план за защита при бедствия, която да координира общините при разработване на общинските планове, за да се постигне универсален и работещ модел. Така той ще отговаря максимално, както на индивидуалните нужди на всяка община, така и на региона като цяло, а председател ще бъде заместник-областният управител Андриян Петров.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини