Кой е бай Диньо? Музеят в Смолян разказва за големия гайдар и учител на няколко поколения

На 18 октомври 2018 г. от 17, 00 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита изложба „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“. Експозицията е част от програмата за празника на Община Смолян и годишнината от Освобождението на Родопите.

Акцентът в нея е творческият път на Костадин Илчев – гайдар и майстор на каба гайди, вписан през 2016 г. в Националната представителна листа на нематериално културно наследство на България.

Виртуоз – изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента.

В няколко фотодокументални табла, с текстове на български и английски, изложбата разказва за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, за Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи.

Движими културни ценности от фондовете на музея, свързани с темата и материали от личната колекция на Илчев и негови ученици, допълват фотодокументалния разказ.

Музейните зали ще бъдат озвучени от кратки видеофилми- с разказ от първо лице на бай Динко- за пътя му като гайдар и майстор на каба гайди, истории за него и изпълнения на негови ученици и колеги.

Автор на изложбата е Ваня Йорданова – уредник в отдел „Етнография“ на РИМ – Смолян, а художественият проект и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от специалност „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия – София.

Изложата ще бъде в Музея и може да бъде посетена до 18 декември 2018 г.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини