Научният център, създал уникалната порода "Родопско говедо", отбеляза 90 годишен юбилей

Днес Научният център по животновъдство и земеделие в Смолян отбеляза с юбилейно тържество и научна конференция 90-годишнината от основаването си

Областният управител на Смолян Недялко Славов приветства директора доцент д-р Цонка Оджакова, научните работници и служителите на Научния център по животновъдство и земеделие, по повод 90 годишния юбилей от основаването му.

Той отбеляза, че за тези 90 години Центърът има много значими постижения, като отличи най-големите – признаването на местните породи Българско родопско говедо и овце Родопски цигай. „Тази дългогодишна дейност започва през 1962 година и се увенчава с успех 27 години по-късно - през 1989 година с признаването им в Патентно ведомство.”

Областният управител обърна внимание и върху приноса на Научния център за развитието на картофопроизводството и пчеларството, както и за усъвършенстването на производството и рентабилността на някои специфични дребни овощни видове – арония, касис, боровинка.

„Висок е приносът на Научния център по животновъдство и земеделие – гр.Смолян за запазването на специфичния вкус и полезните свойства на киселото мляко. Една храна, емблематична за Родопите, с която ние родопчани сме отрасли и консумираме ежедневно. Именно центърът е доказал при какви условия на производство и съхранение, при какъв хранителен режим на животните, млякото е най-полезно, при какви условия се запазват важните за организма микроелементи и аминокиселини", отбеляза в словото си още Славов.

Научният център по животновъдство и земеделие в Смолян е създадена през юли 1928 г. със Заповед на Министъра на земеделието и държавните имоти като Държавна опитна краварница в град Пашмакли (днес Смолян). Основната цел на институцията е да се подобри местната раса говедо, разпространено на територията на Родопите. Със създаването на Опитната станция започва и изследователската дейност в Родопите и оказване на помощ в скотовъдската наука. 90 години в нея са работили и работят различни специалисти и научни работници по специфични проблеми в средните Родопи.

Научноизследователската, консултанската и приложната дейност на Научния център е насочена към съхранение и развитие на генетични ресурси от говеда, овце и пчели, както и към съхранение на растителни генетични ресурси и огранизиране на нов тип земеделие.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини